Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Ku Klux Klan jelképekkel riogatott, tizenegy évet kapott

2019.09.11. 05:47

Tizenegy évnyi börtönre ítéltek egy férfit az Egyesült Államok déli államában, Mississippiben, mert a Ku Klux Klan jelképével próbált félelmet kelteni a helyi feketékben, írja az MTI.

A 38 éves Louie Revette 2017 októberében a barátjával együtt óriási fakeresztet ácsolt az állam Seminary nevű városában, majd a Ku Klux Klan valahai rituáléja szerint lángra gyújtotta.

Szövetségi bíróság elé állították, ahol idén áprilisban bűnösnek is mondta magát. Bevallotta, hogy valóban az volt a szándéka, hogy megfélemlítsen egy fekete tinédzsert és még néhány többi helyit. Revette barátját szintén bűnösnek találták, de az ő perében csak novemberben születik ítélet.

A szövetségi legfelsőbb bíróság 2003 augusztusában érvényesnek mondta ki azt a törvényt, ami megtiltotta a feketék megfélemlítését keresztek lángra lobbantásával.

A Ku Klux Klan az amerikai polgárháború (1861-1865) után jött létre, azok a déli fehérek alakították meg Tennessee államban, akik ellenezték a rabszolgaság eltörlését. A még jelenleg is működő, titkosan szerveződő társaság a fehérek felsőbbrendűségét hirdeti, feketéket akasztottak fel, vertek és lincseltek meg, összejöveteleiken fehér csuklyákba bújva óriási fakereszteket égettek.

A csoport a húszas években élte fénykorát, akkor a tagság több mint négymillió fősre duzzadt. Ma pár ezren vannak, történetüket  itt  olvashatják, képeket pedig  itt  nézhetnek róluk.