Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nem vizsgálhatja az ENSZ a Fülöp-szigeteki drogháború több ezer halottját

2019.09.11. 10:26

Nem fogja engedni a Fülöp-szigetek kormánya, hogy az ENSZ vizsgálatot indítson az ország drogellenes háborújában meggyilkolt több ezer ember ügyében, jelentette be Teodoro Locsin Fülöp-szigeteki külügyminiszter.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa júliusban fogadott el határozatot arról, hogy készüljön átfogó jelentés arról a hároméves időszakról, amelynek során Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök parancsára gyakorlatilag bármi megengedett volt a kábítószer-terjesztők, vagy azok ellen, akiket droggal kapcsolatba hoztak. A drogellenes háborúban legalább 6700 embert lőttek le a hatóságok. A rendőrség mindig azt mondta, hogy ezek az emberek drogárusok, akik szembeszegültek a rendőri fellépéssel.

Jogvédő csoportok szerint viszont több ezer kábítószer-használó is meghalt a tisztogatások során. A rendőrséget azzal vádolják, hogy előzetes vizsgálat nélkül öltek meg sok embert, akikről csak gyanították, hogy közük volt a kábítószer-kereskedelemhez.

Teodoro Locsin egy tv-interjúban azt mondta, azért nem engedik be az ENSZ-vizsgálókat, mert már eleve előítéletekkel érkeznének. "Korábban is megmondtam, hogy azok a gazemberek - különösen az a nő, aki úgy tesz, mintha ő lenne Alice Csodaországban - először ítélkeznek, majd azután vizsgálódnak. Ez így nem megy" - mondta a Fülöp-szigeteki külügyminiszter.

Locsin Agnes Callamardra, az ENSZ jelentéstevőjére utalt, aki régóta Duterte elnök határozott bírálója. 

Nem, nem akarom, hogy idejöjjenek, hogy aztán azt mondják, minden, amit korábban bizonyíték nélkül állítottak, az valóban igaz, mert ők maguk is 'látták'. Mégis hogyan? Exhumálni fogják a holttesteket? Erre nem fogjuk nekik megadni a lehetőséget.

Locsin az ENSZ vonatkozó határozatát a maga részéről semmisnek, nem létezőnek nyilvánította, arra hivatkozva, hogy a szavazáskor az ellenszavazatok és a tartózkodások összesített számához képest a támogató szavazatok kisebbségben maradtak.