Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Továbbra is áll a gdanski szénkikötő a Greenpeace miatt

2019.09.12. 11:14

Harmadik napja tart a Greenpeace tiltakozása a gdanski szénkikötőben, a környezetvédelmi szervezet aktivistái először megakadályozták egy szénszállító hajó kikötését, majd felmásztak a kikötői darukra, ahol a csütörtökre virradó éjszakát is töltötték – írta az MTI.

A darukat még szerda reggel le kellett állítani, miután 28 tiltakozónak sikerült feljutnia rájuk. A TVN24 kereskedelmi hírtelevízió csütörtök reggeli beszámolója szerint tíz aktivista továbbra is a darukon tartózkodik.

Rendőrségi közlemény szerint a hatóságok "mediációs és egyéb" tevékenysége nyomán szerda este 18 aktivista elhagyta az emelőgépeket, őket kihallgatásra vitték.

A Greenpeace tiltakozása kedden kezdődött, akkor az aktivisták a szervezet Rainbow Warrior nevű vitorlás hajójáról vízre tett csónakokkal akadályozták egy importált mozambiki szenet szállító hajó kikötését. A keddi tiltakozók 18 fős csoportjából két személy ellen ügyészségi eljárás indult, a vitorlás spanyol kapitányát és egy osztrák aktivistát a hajózás biztonságának veszélyeztetésével, valamint a határterületre vonatkozó előírások megsértésével gyanúsítják.

A tiltakozók azt szorgalmazzák, hogy 2030-ig tegyék szénmentessé a lengyel energiaellátást. Egyúttal tiltakoztak Lengyelország növekvő szénimportja ellen is.

A lengyel gazdaság, ezen belül az energetika szénszükségleteinek mintegy negyedét behozatalból fedezik. A tavaly bejelentett energiapolitikai kormánystratégia szerint Lengyelország a jelenlegi 80 százalékról 2040-re 30 százalék alá csökkenti a szénalapú energia részesedését az energiapalettán.

Frissítés 15:30-kor: a Greenpeace közölte, aktivistái befejezték a tiltakozást, az akció végén Lengyelországot további klímavédelmi tevékenységre szólították fel.