16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Washington társakat keres Maduro megregulázására

2019.09.12. 11:16

Az Egyesült Államok egy regionális katonai szerződés tagjainak összehívását szorgalmazza, hogy közösen találjanak választ Nicolás Maduro venezuelai elnök legutóbbi, harcias lépéseire - jelentette be csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Az Amerika-közi Kölcsönös Segítségnyújtási Szerződés (TIAR, riói szerződés) alkalmazásának lehetőségét a venezuelai ellenzék vetette fel - jelezte nyilatkozatában a tárcavezető.

A venezuelai hadsereg legutóbbi, harcias lépései - azaz a kolumbiai határ mentén zajló mozgósítás -, valamint az illegális fegyveres csoportok és terrorszervezetek venezuelai jelenléte azt bizonyítják, hogy Nicolás Maduro nemcsak a venezuelai népre jelent veszélyt, de lépéseivel Venezuela szomszédjainak békéjét és biztonságát is kockára teszi

- írta nyilatkozatában Pompeo, akinek szavait Donald Trump amerikai elnök a Twitteren is közzétette.

Washington azt szeretné, ha a szerződés aláírói - Argentína, a Bahama-szigetek, Brazília, Chile, Kolumbia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Panama, Paraguay, Peru, Trinidad és Tobago, az Egyesült Államok, Uruguay és Venezuela - magas szintű találkozókat tartanának, és közösen válaszolnának a venezuelai válságra, az összes gazdasági és politikai válaszlehetőséget figyelembe véve.

A venezuelai hadsereg vezérkari főnöke bejelentette, hogy kedden megkezdték 150 ezer katona telepítését a kolumbiai határra hadgyakorlat céljából. Maduro azzal vádolja Kolumbiát, hogy fegyveres konfliktust akar kirobbantani.

Iván Duque kolumbiai elnök leszögezte: nem enged a provokációnak, és kizárta, hogy országa katonai beavatkozást hajtson végre Venezuelában.

Nyilatkozatában az amerikai diplomácia vezetője bírálta Caracas egyre fokozódó destabilizáló hatását a térségben, illetve a venezuelai kormány katasztrofális gazdaságpolitikáját, amely példátlan menekültválsághoz vezetett.

Az Egyesült Államok megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Maduro kormányával, és mintegy ötven másik országgal együtt Venezuela ideiglenes elnökének ismerte el Juan Guaidót, az ellenzék vezetőjét.   • Hírek
  • Hírek