Olaszország teljesen megnyitja kikötőit a menekültek előtt

2019.09.14. 12:38

Először kötött ki egy civil mentőhajó Olaszországban azóta, hogy a francia, a német, az olasz és a máltai kormány új mechanizmust dolgozott ki a Líbiából érkező menekültek elosztására. Bár a szerződést csak szeptember 23-án fogják aláírni a belügyminiszterek, az Ocean Viking esetében már működött az új rendszer:

még a hajók kikötése előtt szétosztják a fedélzeten lévő menekülteket az államok.

Az Ocean Viking Lampedusán kapott partraszállási engedélyt, a civil hajón tartózkodó 82 menekült negyedét-negyedét Franciaország és Németország vesz át, a többiek szétosztására eddig nem jelentkezett más EU-tagállam. A hajón utazott még két ember, egy terhes nő és a férje, de a nő rosszulléte miatt őket helikopterrel már pár napja kimenekítették a szárazföldre.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) alkotta új kormány változtatni akar az eddigi migrációs politikán: a migránsok európai szétosztását szorgalmazza a korábbi kormányfőhelyettes, belügyminiszter Matteo Salvini által bevezetett határ- és kikötőlezárás helyett. Giuseppe Conte miniszterelnök a Róma által kívánatosnak tartott elosztási rendszert úgy foglalta össze, hogy ha százan érkeznek, akkor tízen Olaszországban maradhatnak, a többieket szétosztják a tagállamok között.

A nemzetközi megállapodás szerint Olaszország és Málta lesz ismét az első európai kikötő a földközi-tengeri migrációs útvonalon. Tehát

az olasz kikötők megnyílnak, és ismét Olaszországra és Máltára hárul az érkezők első befogadása és azonosítása.

Párizs és Berlin az érkezők 25-25 százalék befogadására kötelezi el magát, de kizárólag a menedékkérőnek minősülő személyeket vennék át.  • Hírek
  • Hírek