16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Apokaliptikus helyszínné változtatták Spanyolországot a villámárvízek

2019-09-13T000000Z 2080920095 RC18D0C9ED20 RTRMADP 3 SPAIN-FLOOD
2019.09.14. 11:48

Legkevesebb öt áldozata van az esőzéseknek és villámárvízeknek Spanyolország délkeleti részén, írja a BBC. A hirtelen lezúduló, rekordmennyiségű eső miatt megáradtak a folyók Valencia, Murcia és Andalúzia területén, több települést elárasztva vízzel. Több mint 3500 embert kellett kitelepíteni. A Twittert elárasztották az apokaliptikus videók.

Az autókat elsodró áradás legalább három halálos áldozatot követelt. Egy középkorú férfi péntek reggel halt meg, miután autójával behajtott egy vízzel elárasztott alagútba az andalúziai Almeríában. A kocsiból rendőri segítséggel két utast sikerült kimenteni, de a sofőr megfulladt. Délután egy 36 éves férfi holttestét találták meg Jámula közelében, aki szintén az autójában veszítette életét. Egy másik férfi gyalog indult el a valenciai Redovan faluban, de elsodorta az utcákon hömpölygő áradat. Egy mentős szerint egy embert egy jelzőtábláról kellett lehozniuk, miután a villámárvíz miatt arra menekült fel.

A heves esőzések két napja kezdődtek az ország délkeleti részén, a mentési műveletekben több ezer rendőr, tűzoltó és katona vett részt. Fernando López Miras murciai elnök közölte, kezdeményezi a spanyol kormánynál a térség katasztrófaövezetté nyilvánítását.

A spanyol meteorológiai szolgálat szerint a valenciai Oruhuela településen az elmúlt 48 órában négyzetméterenként 400 litert meghaladó csapadék esett. Ontinyentben hat óra alatt négyzetméterenként több mint 300 liter csapadék esett, akkora mennyiség, amennyi általában fél év alatt szokott.

A heves esőzések káoszt okoztak az utakon és a tömegközlekedésben, Murcia és Almeria repületereit lezárták, de számos vasútvonalat is elmosott az áradás. 

Egy hónapon belül ez már a második villámárvíz Spanyolország déli részén, augusztus végén jégesővel érkezett nagy mennyiségű csapadék, ami miatt folyóként hömpölygött a víz az utcákon.

(Borítókép:  A Pilar de la Horadada-i súlyos áradásokban elsodort autó 2019. szeptember 13-án. Fotó:  REUTERS/Sergio Perez)  • Tippek
  • Hírek