Erik, Alexandra
EUR 386,13 Ft
USD 365,67 Ft
11 °C
23 °C

Toszkánában visszatért az NDM-1 szuperbaktérium a kórházakba

2019.09.14. 16:10

A La Repubblica számolt be még szeptember elején arról, hogy Olaszországban, Toszkána régióban egy szuperbaktérium támadja a betegeket a kórházakban.

Az NDM-1 (teljes nevén New Delhi metallo-ß-lactamase-1) arról híres, hogy teljes mértékben rezisztens az antibiotikumokra.

2018 vége és 2019 eleje között jelent meg az olasz térségben, mostanra az egész toszkán régiót érinti a probléma, főleg az északnyugati részt. Szeptember elején 350 ember volt hordozója az NDM-1-nek. 

A régió rendeletet fogadott el minden olyan intézkedésre, ami megakadályozza a baktérium további terjedését. Folyamatosan ellenőrzik a betegek számát, azonosítják a hordozókat és  higiéniai óvintézkedéseket vezetnek be. A betegfelvételnél pedig speciális szűrővizsgálatokat végeznek.

Szakemberek vezetésével létrejött egy válságkezelő csapat, illetve egy adatbázis, ahol számon tartják az érintett pácienseket.

A baktérium 30%-70% közötti valószínűséggel lehet halálos. Egyes források beszámolói alapján Toszkána 17 kórházában 31 ember vesztette életét a szuperbaktérium miatt. 

Utoljára 2010-ben írtunk az NDM-1-ről, ekkor Európa-szerte megjelent, Magyarországon azóta sem fordult elő.

(La Repubblica)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét