Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A hongkongi tüntetők mintha már a brit gyarmati időket sírnák vissza

2019.09.15. 12:04 Módosítva: 2019.09.15. 12:34

Vasárnap ismét több ezres tüntetést és felvonulást tartanak Hongkongban a rendőrségi tiltás ellenére. Az eseménynek érdekes csavart ad, hogy a demonstrálók egy része a brit konzulátus elé vonult, és a korábbi gyarmattartó Londont kérlelte, hogy álljon ki Kínával szemben a hongkongiakért, mint a Brit Birodalom korábbi polgáraiért – írja a Reuters.

A városközpont üzleti negyede és a belvárosi plázák, üzletek jó része bezárt attól tartva, hogy megint erőszakba torkollhat a hatósági tiltás ellenére megtartott demonstráció. Az megmozdulás elején a tüntetők egy csoportja letépett egy vörös zászlót, amely a Kínai Népköztársaság alapításának október 1-jén esedékes 70. évfordulóját hirdette, és fel is gyújtotta azt. A beszámolók szerint néhányan utcaköveket is felszedtek, valamint gázmaszkokat osztogattak.

A rendőrség néhány órával a tüntetés kezdete után el is kezdte a könnygáz és a vízágyúk bevezetését, hogy feloszlassa a demonstrációt, miután a tüntetők Molotov-koktélokat kezdtek dobálni kormányzati épületekre:

A tüntetők a brit konzulátus előtt elénekelték a God Save The Queent és a Rule Brittanniát, sokan követelték, hogy az Egyesült Királyság változtassa meg a tengerentúli brit nemzetiségű útlevéllel rendelkezőkre vonatkozó kondíciókat. Ezt az útlevéltípust - british national (overseas) - akkor hozták létre, amikor Hongkong hivatalosan visszakerült Kína fennhatósága alá a britektől 1997-ben. Az útlevél birtokosainak lehetősége van fél évet az Egyesült Királyságban tartózkodniuk, de nem dolgozhatnak vagy élhetnek ott külön engedély nélkül. A jelenlegi helyzetben sok ellenzéki fiatal gondolkodik Hongkong elhagyásában, ezért arra kérik a brit vezetést, hogy bővítsék az útlevélhez tartozó jogosítványokat. A tüntetők szerint Londonnak egyébként is keményebben bele kéne állnia a konfliktusba, ugyanis a kínai politikai nyomásgyakorlás nem fér össze az 1984-es kínai–brit közös deklarációban Hongkong számára garantált szabadságfokkal.

A brit birodalmi mellett amerikai zászlók is szép számmal előfordulnak a tüntetésen, sőt, vannak akik Donald Trump amerikai elnököt Hongkong felszabadítására kérlelő transzparenseket visznek. 

Hongkongban három hónapja tartanak a tüntetések a kínai befolyás növekedése és az aktuális helyi vezetés ellen. A lakosság egy része attól sem nyugodott meg, hogy a demonstrációkat eredetileg kiváltó törvényjavaslatot visszavonta Carrie Lam kormányzó, szombaton is volt egy kisebb összecsapás egy bevásárlóközpontban a Kína-párti és a kormányellenes tüntetők között.