Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Környezetvédő aktivisták állják el a Frankfurti Autószalon bejáratát

2019.09.15. 15:17 Módosítva: 2019.09.15. 15:31

Az idén szeptember 12. és 22. között megtartott Frankfurti Autószalon a világ legnagyobb autókiállítása, sok gyártó mutatja be itt új típusait. Az esemény az autóipar egyik legnagyobb rendezvényeként érthető okokból vonja magára a klímatüntetők haragját, ahogy ezen a mostani hétvégén is történt.

Klímatüntetők a Frankfurti Autószalon bejárata előtt 2019. szeptember 15-én.
Klímatüntetők a Frankfurti Autószalon bejárata előtt 2019. szeptember 15-én.
Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

Mint az AP beszámolt róla, a főbejárathoz vasárnap több száz környezetvédő aktivista ült oda, hogy megakadályozza a bejutást. A többi bejárat nyitva maradt, ezeken a látogatók egy kis kerülővel be tudtak jutni, vagyis a fehér ruhába öltözött maszkos tüntetők akciója inkább volt látványos mint hatékony. 

Az autóshow ellen már szombatra is szerveződött egy hasonló esemény, ekkor 15-25 ezer ember tüntetett a helyszínen. Többségük biciklivel érkezett a direkt emiatt lezárt autópályákon. A klímaaktivisták bírálják az autóipart, mert a cégek hiába javítanak egységnyi teljesítményre jutó kibocsátási mutatóikon, ha közben egyre nagyobb teljesítményű autókat (például népszerű városi terepjárókat) gyártanak nagy mennyiségben. A Greenpeace számításai szerint a CO2-kibocsátás mintegy tizedéért az autóipar felelős, a Volkswagen például egymaga annyit pöfögött a légkörbe az üvegházgázból, mint teljes Ausztrália 2018-ban. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.