Körvonalazódik az új menekültelosztási mechanizmus

2019.09.16. 15:45

Szombaton írtuk meg, hogy először kötött ki egy civil mentőhajó Olaszországban azóta, hogy a francia, a német, az olasz és a máltai kormány új mechanizmust dolgozott ki a Líbiából érkező menekültek elosztására. Bár a szerződést csak szeptember 23-án fogják aláírni a belügyminiszterek, az Ocean Viking esetében már működött az új rendszer:

Olaszország teljesen megnyitja kikötőit a mentőhajók előtt, azonban még a hajók kikötése előtt szétosztják a fedélzeten lévő menekülteket az államok.

A megállapodás szerint Olaszország a Földközi-tengeren érkező menekültek 10 százalékát, Németország és Franciaország a negyedét-negyedét fogadja be, a többire pedig várják a többi uniós ország jelentkezését.

Németország hétfőn azonban pontosította a még alá sem írt szerződésről kiszivárgó információkat, eszerint nem véglegesen, hanem csak ideiglenesen fogadják be az érkezőket. Steffen Seibert kormányszóvivő szerint

korlátozott időre szóló mechanizmusról van szó, és továbbra is törekedni kell egy szolidáris európai megoldásra, amely nagyon sok európai vállra teríti szét a terheket.

Björn Grünewälder belügyminisztériumi szóvivő hozzátette: el kell kerülni, hogy a megállapodás hatására még többen vágjanak neki a tengernek, ezért az ilyen, úgynevezett vonzó - pull - hatás kiküszöbölésére rögzítik, hogy meg lehet változtatni az elosztási mechanizmust, ha jelentősen emelkedik az érkezők száma.

Ugyancsak mindketten hangsúlyozták, hogy

a tervezett ideiglenes tengeri mentési mechanizmus teljes mértékben független az Európai Unió közös menekültügyi rendszerének reformjától, amelyet a következő, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságnak kell előmozdítania.

A német tisztségviselők szerint a szerződés rendszerbe foglalja az utóbbi bő egy évben kialakult gyakorlatot. Nem megfelelő ugyanis, hogy hosszadalmas egyeztetést kell folytatni a menedékkérők szétosztásáról minden egyes alkalommal, amikor kiköt egy menedékkérőket szállító hajó. Ezt az állapotot szünteti meg a tervezett megállapodás, amelynek előkészítése még nem ért véget. Németországban egyébként sem változik meg semmi az új megállapodással, mert eddig is az Olaszországban partot érő menedékkérők 25 százalékát vették át, tavaly július óta 565 embert.  • Tippek
  • Bankszámla