Az amerikai kormány elszedné Snowdentől a könyve után kapott pénzt

2019.09.17. 22:54 Módosítva: 2019.09.17. 22:54

Az Egyesült Államok keresetet nyújtott be Edward Snowden ellen, akinek új életrajzi könyve szerintük megsérti az általa aláírt titoktartási nyilatkozatot. Snownden az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) alvállalkozója volt, mígnem 2013-ban titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra az NSA globális telefon- és internet-megfigyelési programjáról. A férfi azóta Oroszországban él, ahol politikai menedékjogot kapott.

Edward Snowden egy TED-konferencián jelentkezik be videolinken keresztül
Edward Snowden egy TED-konferencián jelentkezik be videolinken keresztül
Fotó: Wikipedia

Az igazságügyi minisztérium szerint Snowden Permanent Record című memoárját a megjelenés előtt be kellett volna nyújtania a hírszerző szervezeteknek, hogy azok ellenőrizhessék, hogy nem tartalmaz-e szenzitív adatokat. A keresetben azt is hozzáteszik, hogy Snowden megszólalásaiban rendszeresen megszegi a titoktartási megállapodást.

A kereset szerint igényt tartanak a könyvből származó összes bevételre. A Snowdent képviselő civil jogvédő szervezet, az American Civil Liberties Union jogásza szerint a kereset nem megalapozott.

A könyv nem tartalmaz semmi olyan kormánytitkot, amelyet már ne publikáltak volna tekintélyes sajtóorgánumok 

- közölték, és hozzátették, hogy Snowden bemutatta volna a hírszerzőknek a kéziratot, ha hinne abban, hogy ők jóhiszeműen bírálnák el.

Snowden videostreamen keresztül jelentkezett be egy minapi berlini eseményen, ahol a könyvet népszerűsítette. Itt elmondta, hogy valóban aláírt titoktartási nyilatkozatot, viszont az amerikai alkotmány védelmére is felesküdött. Márpedig azok a titkok, amelyeket a titoktartási nyilatkozat értelmében nem szabadna nyilvánosságra hoznia, az ő értelmezésében azt bizonyítják, hogy a kormány megsérti az alkotmányt és a világ más tájain élő emberek jogait.

(Reuters)