Miklós
5 °C
12 °C

Négy hónapos csecsemő a szumátrai erdőtűz második áldozata

2019.09.17. 10:43

Legkevesebb két ember, köztük egy csecsemő is meghalt a szumátrai erdőtüzek füstje miatt, közölte a szingapúri Straits Times.

A lap szerint a négy hónapos kislány vasárnap hunyt el az indonéziai Palembang egyik kórházában. Földműves szüleivel együtt egy dél-szumátrai faluban éltek, ahonnan másfél óra alatt jutottak be a kórházba, miután a kislánynál súlyos légzési nehézségeket észleltek. Egy 59 éves férfit még augusztus végén találtak holtan a szintén indonéziai Pekanbaruban, ahol sűrű szmogban gondozta ültetvényeit.

Több környezetvédelmi szervezet arról tájékoztatta a médiát, hogy terhes nőket kellene evakuálni dél-szumátrai falvakból, ahol nagyon magas a légszennyezettség szintje. Az indonéz egészségügyi miniszter szerint több tízezer, helyenként százezer ember van kitéve közvetlen veszélynek az erdőtüzek füstje miatt.

Az indonéziai Szumátrán, valamint a borneói Kalimantan tartományban hetek óta erdőtüzek pusztítanak. Az Indonéziához közeli Szingapúr, Malajzia és Thaiföld rendszeresen panaszkodik a füst miatt. Szingapúrban az elmúlt három év legmagasabb légszennyezettségi adatait mérték, szürke köd lepte el az ország egy részét.

Malajziában már olyan komoly a helyzet, hogy félmillió maszkot kellett szétosztani és iskolák százait kellett bezárni. A legfrissebb jelentések szerint Borneó malajziai fennhatóság alatt álló részén található Szaravak államban a légszennyezettség mértéke helyi idő szerint reggel 9-kor a légszennyezettséget mérő API-index (Air Pollution Index) szerinti 367-re emelkedett, ami jócskán meghaladja az egészségre káros határértéket, írja az MTI.

A hatóságok hetek óta küzdenek a lángokkal, hétfőn pedig mesterséges esőt is bevetettek, ám a maláj meteorológiai szolgálat Facebook-bejegyzése szerint még ez sem volt elég a lángok megfékezéséhez. Az indonéz kormány a biztonsági erők több ezer tagját küldte a helyszínre, hogy felvegyék a harcot a lángokkal.

Ahogy az amazonasi erdőtüzeket, úgy az indonéziait is főként az emberi tevékenység okozza, a tüzet sokszor földművesek gyújtják, hogy előkészítsenek egy-egy területet a gazdálkodásra.