Szaúd-Arábia: Iránból indították a dróntámadást

2019-09-18T153814Z 540936896 RC152BBF8970 RTRMADP 3 SAUDI-ARAMCO
2019.09.18. 18:46

Különböző drónmaradványokat mutatott be szerdán a szaúd-arábiai védelmi minisztérium, ezzel bizonyítva, hogy az Aramco állami olajvállalat legnagyobb olajfinomítóját Iránból támadták meg.

A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy a támadásban 18 drón és 7 cirkáló rakéta vett részt, melyek észak felől érkeztek, ez pedig kizárja, hogy a támadást Jemenből indították volna, írja a BBC.

A minisztérium szóvivője azt mondta, azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy pontosan honnan indították a támadást, de dolgoznak rajta. Szerintük a támadást Irán támogatta és bemutattak többek között egy roncsdarabot, amely elvileg egy iráni robotrepülő delta szárnyának egy darabja volt.

Nem sokkal ezután Mike Pompeo amerikai külügyminiszter újságíróknak szintén úgy nyilatkozott, hogy 

ez egy iráni támadás volt, amely Ali Hámenei ajatollah (Irán legfőbb vallási vezetője – a szerk.) keze nyomást viseli magán.

Iráni vezetők szombat óta többször is cáfolták felelősségüket a támadásban, de Haszán Róháni iráni elnök szerdán Teheránban – a jemeni húszik nevében nyilatkozva – azt hangoztatta, hogy a támadások a jemeni húszik figyelmeztetései voltak Szaúd-Arábiának.

A jemeni húszi lázadók (akikről itt olvashat bővebben) korábban egyébként elismerték, hogy szombat hajnalban tíz drónnal intéztek támadásokat két szaúdi olajterminál ellen. Egyik szóvivőjük közölte, hogy ez jogos válasz volt arra, hogy a szaúdiak vezette katonai koalíció beavatkozott a jemeni polgárháborúba a kormány oldalán. A húszik által működtetett tévének nyilatkozva fogadkozott, hogy a következő akciók kiterjedtebbek és fájdalmasabbak lesznek a szaúdi rezsimnek.

Bár a húszik elismerték, hogy ők hajtották végre a támadásokat, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az őket támogató  Iránt  tette felelőssé értük, és azt mondta: nincs bizonyíték arra, hogy Jemenből érkezett a támadás. Pompeo szerint a támadás háborús cselekmény. 

Irán visszautasította, és "óriási hazugságnak" nevezte a vádat, a Forradalmi Gárda elitalakulat légierejének parancsnoka figyelmeztette Washingtont, hogy közel-keleti támaszpontjai és repülőgép-hordozói az iráni rakéták hatótávolságán belül vannak. Az iráni külügy szerint Washington maximális nyomást gyakorol Iránra, de miután látja, hogy ez hatástalan, óriási hazugságokhoz folyamodik. Hozzátették: a szaúdi olajlétesítmények elleni támadás vádjával akarja igazolni jövőbeni támadásait Irán ellen

 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek