Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Letartóztattak egy orosz sámánt, aki gyaloglással akarta kiűzni Putyint a Kremlből

2019.09.19. 20:26 Módosítva: 2019.09.20. 13:57

Az orosz rendőrség letartóztatott csütörtökön egy szibériai sámánt, aki az idén gyalogszerrel útnak indult jakutföldi otthonából Moszkva felé, abban a reményben, hogy vándorlásával képes lesz „kiűzni” Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Kremlből, írta az MTI.

Alexander Gabyshev
Alexander Gabyshev
Fotó: Wikipedia

Alekszandr Gabisev márciusban kelt útra, több mint 8000 kilométert tervezett megtenni gyalog az orosz fővárosig, hogy elűzze Putyint, akit „démonnak” nevezett. A burjátföldi rendőrség azonban csütörtökön közölte, hogy letartóztatott egy embert a szibériai autópálya mentén egy még Jakutföldön elkövetett, meg nem nevezett bűncselekménnyel kapcsolatban, a vádlottat pedig oda visszaszállítják.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint a rendőrség Gabisevként azonosította a letartóztatott személyt.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet elítélte az esetet. „A sámán tettei különcnek tűnhetnek, de az orosz hatóságok reagálása groteszk” – fogalmazott közleményében Natalja Zvjagina, az orosz AI igazgatója. „Alekszandr Gabisev számára biztosítani kellene azt a jogot, hogy szabadon kifejezhesse politikai nézeteit és gyakorolhassa vallását, mint bárki más.”

Gabisev, aki korábban azt jósolta, hogy 2021 nyarára éri el Moszkvát, közel 3000 kilométert tett meg gyalog csütörtökig. Gabisev letartóztatásával kapcsolatban a Kreml úgy fogalmazott: nem tudnak minden bűnügyet nyomon követni Oroszországban.