Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Mi lesz végül az 51-es körzet tervezett ostromából?

000 1KF8WD
2019.09.20. 13:41
Viccnek indult, milliókra volt hatással, és világhír lett belőle. Nagyjából így lehet röviden összefoglalni azt a három hónapja tartó eseménysorozatot, ami egy ártatlannak tűnő Facebook-esemény létrehozásával kezdődött, mostanra pedig papíron már kétmillió ember akar bejutni az összeesküvés-elméletek Mekkájába, a titokzatos és misztikus 51-es körzetbe, hogy a saját szemével győződjön meg az „igazságról". A szervezők már inkább sivatagi Woodstockban, Las Vegas-i buliban gondolkoztak, az még kiderül, hogy végül hányan lesznek, akik a figyelmeztetések ellenére mégis az 51-es körzethez indulnának.

Matthew Roberts átlagos, 20 éves amerikai srác a kaliforniai Bakersfieldből. Mint a legtöbb fiatal, ő is szereti az amerikai focit, a zenét és a videojátékokat. Emellett van még egy szenvedélye: rajong az internetes mémekért. Az év elején létre is hozott egy Shitposting cause im in shambles nevű Facebook-oldalt, amit nagyjából úgy lehet lefordítani, hogy Shitposztolok, mert kivagyok. Ezen időközönként viccesnek gondolt mémeket osztott meg, és söpört be velük néhány száz lájkot. Június 27-ig Roberts oldala csak egy volt a Facebookon a több ezer, értelmetlen tartalmakat gyártó és megosztó oldal közül, de ekkor egy nem várt fordulat következett be.

Mi a franc az a shitpost?

Azt már ebben a cikkben elmagyaráztuk, hogy mi az a mém, de érdemes azt is rögzíteni, hogy mi az a shitpost, mert a két dolog ugyan összefügg, de egyenlőségjelet nem lehet tenni közéjük.

A shitposztolás eredetileg a különféle fórumok tartalom nélküli, felesleges bejegyzésekkel való elárasztására utalt, mára azonban elsősorban a 2013-ban április 1-jei tréfaként indult 4chanes board, a /s4s/ miatt a szürreális, kontextus nélküli posztokra használják, amik vagy azért viccesek, mert semmi értelmük nincsen, vagy mert ironikusan imitálnak valamit, aminek van.

Az ufóhívők Edward Snowdene

Egy héttel korábban Bob Lazar volt Joe Rogan amerikai standupos és podcast-házigazda vendége a Youtube-on futó beszélgetős műsorában. Lazar a nyolcvanas évek végén vált Amerika-szerte ismertté, amikor a nyilvánosság elé állt a történetével. Állítása szerint a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) és a Kaliforniai Műszaki Egyetemen (Caltech) tanult, és pályakezdő fizikusként Teller Ede közvetítésével került be az amerikai kormány különböző katonai programjaiba.

Azt állította, hogy dolgozott Los Alamosban az Egyesült Államok atomprogramján, és a titkos 51-es körzet még titkosabb részén is, amit csak S-4-nek nevezett el. Itt olyan dokumentumokhoz fért hozzá, amik igazolják a földönkívüli lények létezését. Sőt, szerinte a kis, szürke űrlények a Zéta Reticuli csillagrendszerből rendszeresen látogatták is a Földet.

Lazar hitelességét aláássa, hogy senki sem igazolta az állításait. Nincs nyoma, hogy valóban az MIT-n és a Caltech-en tanult volna, egyetlen volt iskolatársát sem sikerült felkutatni.

Egy interjúban Teller Ede azt állította, hogy nem emlékszik, hogy korábban valaha is találkozott volna Lazarral.

Amennyien kételkednek Lazar szavahihetőségében, legalább annyi követőt is szerzett magának az ufóhívők körében. Az összeesküvés-elméletek kultikus alakja lett, több műsorban is szerepelt a sztorijával, és tavaly egy (ál)dokumentumfilm is készült róla.

Rogan műsorát a megjelenése óta már közel nyolcmillióan nézték meg, köztük Roberts is, akinek egy újabb mém-ötlete támadt tőle. A Facebook-oldalán szeptember 20-ára meghirdetett egy eseményt: rohamozzák meg az 51-es körzetet. Az esemény leírásából egyértelműen kiderül, hogy Roberts az egészet csak egy ironikus mémnek szánta:

Ha olyan gyorsan futunk, mint Naruto (egy japán anime karakter), akkor elkerülhetjük a golyóikat.

Ahelyett, hogy az esemény érdeklődés hiányában elmaradt volna, egyre többen és többen jelezték, hogy ott lesznek szeptember 20-án a nevadai sivatagban, és már nem volt megállás. Először a TikTokon, majd a Redditen és végül az Instagramon is elkezdett terjedni.

„Három nap után még csak 40 ember lájkolta, aztán teljesen elszabadult” – nyilatkozta a nevadai KLAS-TV csatornának.

Mostanra 2,1 millióan kattintottak az „Ott leszek” gombra, és további 1,6 millió felhasználó jelezte érdeklődését.

Akkor most tényleg mindenkinek elment az esze, és az emberiség legnagyobb humanitárius katasztrófája vár ránk, vagy csak egy jól kitalált médiahack az egész?

Hinni akarnak

Az összeesküvés-elméletek már több évtizede a különböző társadalomtudományos kutatások központjában állnak. A téma egyik hazai szakértője, Krekó Péter a tavaly megjelent Tömegparanoia című könyvében szociálpszichológiai szempontból járta körül az összeesküvés-elméletek (konteók) társadalmi jelenségét.

Krekó szerint tévedés lenne azt gondolni, hogy a konteóhívők mind tudatlan és tanulatlan emberek lennének, akik kételkedés nélkül bármit elhisznek. A témában eddig elvégzett kutatások nem mutattak ki összefüggést az iskolai végzettség, és az ilyen elméletekre fogékonyság között. A különféle teóriáknak meglepően sok követőjük is akadhat, az ezekbe vetett hit a csoporthoz való tartozás élményét nyújtja a közösség tagjainak, ami erősíti az önértékelésüket is.

Míg Magyarországon a történelmi traumákból, az áldozati szerepből táplálkozó összeesküvés-elméletek a legelterjedtebbek, addig az Egyesült Államokban jellemzően a kormánnyal és az állami intézményekkel szembeni bizalmatlanságból fakad sok konteó. Egy bizonyos szintű gyanakvás a hatalommal szemben még erősíti is a civil öntudatot, és végső soron a demokratikus működésmód egyik alapfeltétele is. Ugyanakkor a konteók jelentős része inkább rombolóan hat a demokratikus intézményrendszerre.

A kaliforniai Chapman Egyetem 2016-ban végzett egy kutatást az amerikaiak félelmeiről. A vizsgálatból kiderült, hogy a megkérdezettek többsége hisz az olyan összeesküvés-elméletekben, mint hogy a kormány valamit eltitkol a szeptember 11-i terrortámadásról, a Kennedy-gyilkosságról.

Egyértelmű bizonyítékot találtunk rá, hogy az Egyesült Államok egy igencsak konspiratív társadalom. A válaszokban bizonyos mértékű paranoia tükröződik. A válaszadók csaknem harmada hisz például az észak-dakotai repülőgép-baleset körüli elméletekben is, pedig azt – legjobb tudomásunk szerint – csak mi találtuk ki

– mondta Christopher Bader szociológus, a kutatás vezetője.

Ezek után már nem is annyira meglepő, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban, az inkább a visszafogottságot képviselő Hillary Clinton meglepő kijelentést tett: megválasztása esetén nyilvánosságra hozta volna az 51-es körzet titkosított dokumentumait.

Clinton végül elbukta az elnökválasztást. Nem ez volt a döntő, de a kampányban előkerült a pizzagate elnevezésű összeesküvés-elmélet is, ami szerint Clinton belső köre egy washingtoni pizzériában sátánista pedofil gyerekkereskedő hálózatot tart fenn. 

Ezt a konteót a Donald Trumpra szavazó republikánusok 46 százaléka, és még a demokrata-szavazók 17 százaléka is igaznak gondolta, vagyis úgy 40 millió amerikai.

Végül az a Donald Trump lett az Egyesült Államok 45. elnöke, aki a politikáját részben összeesküvés-elméletekre alapozza.

Tilos az Á

A földönkívüliekkel kapcsolatos konteók többségét az amerikai szórakoztatóipar teremtette. Ezeknek az összeesküvés-elméletek eposza és Kába-köve, hogy 1947 nyarán az új-mexikói Roswell közelében lezuhant valami.

A kormány hivatalos magyarázata szerint csak egy meteorológiai ballon volt az, de sokak szerint ez nem igaz, hanem valójában egy földönkívüli űrhajó-balesetet akarnak eltitkolni az emberek elől.

Az összeesküvés-elmélet úgy folytatódik tovább, hogy a földönkívüli lényeket és az űrhajójukat egy titkos bázisra szállították, ahol mindenféle kísérletet végeztek rajtuk.

A mítoszból annyi mindenképp igaz, hogy tényleg létezik egy katonai bázis Nevada állam déli részén, ezt a CIA 2013-ban, évtizedekig tartó titkolózás után erősítette meg. A támaszpont a Groom Lake nevű, kiszáradt tó medrében található, Las Vegastól nagyjából 120 kilométerre északra, és hivatalosan a légierő Nevadai Teszt- és Gyakorló Területéhez tartozik.

A műholdfelvételeken jól látszik, hogy a komplexum két, a sivatagban épített futópályából és a mellettük lévő hangárok sokaságából áll. Az 51-es körzet elnevezésének eredete igazából máig tisztázatlan, a bázisra már többféleképpen is hivatkoztak. A térképeken általában a Las Vegas-i Nellis légibázis kísérleti komplexumának nevezik. A nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a hidegháború éveiben a bázison repülőgépek fejlesztése zajlott, itt tesztelték az U-2-es, felderítő repülőgépeket is.

A támaszpont és környéke szigorúan őrzött terület, már több kilométerre táblák figyelmeztetik a túl közel tévedőket, hogy tiltott övezethez közelítenek. Éppen ezért, amikor Roberts Facebook-eseménye elkezdett egyre duzzadni, a hatóságok is komolyan vették a jelenséget. A légierő szóvivője, Laura McAndrews felhívta a figyelmet, hogy a Nevadai Teszt- és Gyakorlóközpont területén a légierő harci repülőgépeket tesztel, és katonai kiképzéseket tart, ezért bármilyen illegális behatolási kísérlet veszélyes.

Bár Roberts később is egyértelművé tett, hogy az egészet csak azért találta ki, hogy felhívja magára a figyelmet, sokan mégis komolyan vették az üzenetét. „Kész vagyok meghalni az igazságért, szóval csináljuk!” – ilyen, és ehhez hasonló üzenetek sokaságát kapta, ami eléggé megrémítette.

„Aggódom, hogy néhányan túl komolyan veszik. Nem akarom, hogy emiatt bárki is megsérüljön."

A többszöri figyelmeztetés ellenére két holland fiatal a múlt héten mégis megpróbált a bázis közelébe jutni. A tervük persze nem járt sikerrel, azonnal elfogták és letartóztatták őket .A rendőrségen elmondták, hogy a szeptember 20-i esemény miatt érkeztek Nevadába. Büntetésként 500 dolláros bírságot, vagy extrém esetben hat hónapos elzárást is kaphatnak.

Sivatagi Woodstock helyett vegasi parti

Az óriásira fújt felhajtásban és érdeklődésben sokan látták meg az anyagi haszon lehetőségét. Az egész őrületet elindító Roberts készített egy webshopot, ahol 20-25 dollárért ufós pólókat és bögréket lehet rendelni. De ezzel még nem fogyott ki az ötletekből, az eseményt egy hatalmas sivatagi buli irányába terelte volna az 51-es körzet szomszédságában. Az eredeti elképzelése szerint Roberts és szervezőtársa, Brock Daily szeptember 20. és 22. között egy zenei fesztivált rendezett volna az 51-es körzethez legközelebb eső településen, az alig 80 lakosú Rachelben.

A Lincoln megyei település a 375-ös országút mellett fekszik, amit az ufórajongók csak Extraterrestrial Highwaynek, vagyis a földönkívüliek sztrádájának neveznek. 1996-ban Nevada kormányzója, Bob Miller hivatalosan is ezt a nevet adta az útnak, kiaknázva a környék popkultúrában betöltött szerepét. Rachel egyetlen motelje, bárja és étterme egyben a Little A'Le'Inn nevű hely, aminek tulajdonosát, Connie Westet is bevonták az Alienstockra keresztelt fesztivál szervezésébe.

A megye seriffje, Kerry Lee figyelmeztette őket, hogy ha a visszaigazolóknak csak az 1 százaléka megjelenik a környéken, már az komoly gondokkal járhat, mivel a megye infrastruktúrája egyáltalán nincs felkészülve ennyi ember fogadására. Roberts és Daily hallgatott a hatóságok tanácsára, és néhány hete inkább lefújták a Rachelbe tervezett fesztiváljukat, mivel nem akartak egy újabb Fyre Festet, ahol a Bahamákon tartott luxusfesztiválból rémálom lett a szervezők hibái miatt.

Viszont a szakításuk Connie Westtel nem volt zökkenőmentes, mivel a nő már több tízezer dollárt költött a kertjében rendezendő fesztivál előkészületeire, és kitartott amellett, hogy megrendezi az eseményt. A változtatás és lemondás ellenére csütörtök este néhány százan már megérkeztek Rachelbe.

Az ötletet, és persze a vele együtt járó hasznot nem hagyták elúszni. Egy Las Vegas-i rendezvényszervező, Frank DiMaggio felkarolta Roberts és Daily ötletét, és egy már korábban leszervezett partira egyszerűen csak ráhúzták az ismét népszerűvé váló földönkívüli tematikát.

A csütörtök este, Las Vegas belvárosában tartott partit a Bud Light sörmárka szponzorálta. Az alkalomra limitált kiadású, ufós sörösdobozokkal is készültek. Roberts az eredeti Facebook-eseményt átnevezte Alienstock Tourra, és egy amerikai partisorozattal akarja meglovagolni a hirtelen jött népszerűséget.

Az majd pénteken kiderül, hogy végül lesz-e bárki, aki mégis az 51-es körzetbe próbálna majd bejutni minden figyelmeztetés ellenére.

Felhasznált cikkek

  • Storm Area 51: US Air Force warns over Facebook event  (BBC)
  • Storm Area 51: The joke that became a ‘possible humanitarian disaster’ (BBC)
  • 1.5 million people have signed up to storm Area 51. What could go wrong? (Guardian)
  • They’re Coming! Area 51 Joke Spawns Dueling Alien-Themed Parties (New York Times)
  • 'We Are Breathing a Sigh of Relief.' Here's Why 'Alienstock' As We Know It Will No Longer Be Held Near Area 51 (Time)

 

(Borítókép: Látogatók érkeznek a Storm Area 51 Basecamp-re, a Nevadában található Hikóba 2019. szeptember 19-én, ahol a facebook esemény hatására több különböző űrlényes eseményt szerveztek. Fotó: Bridget Bennett / AFP)