Ausztráliában 300 ezren követelték a klímaváltozás feltartóztatását a pénteki tüntetéseken

clima5
2019.09.20. 11:39 Módosítva: 2019.09.20. 11:48

Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi médiaegyüttműködés részeként készült. Az együttműködés keretében az egész világon több mint 250 újság, köztük az Index is kiemelten foglalkozik a klímaváltozás témájával.

A Greta Thunberg által inspirált Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) mozgalom szervezésében szeptember 20-án, pénteken 160 ország több mint 2600 városában tartanak klímavédelmi tüntetéseket, több millió ember részvétele várható. Este 6-kor Budapesten, a Széll Kálmán téren is lehet csatlakozni a kezdeményezéshez, a klímahét megnyitóján. 

Ausztráliában már lezajlott a pénteki tüntetéssorozat Global Strike 4 Climate jelszóval, legalább 300 ezren vonultak utcára az éghajlatváltozás feltartóztatását követelve. Kétszer annyian voltak, mint az előző megmozduláson - tudósított az MTI. 

Az aktivisták szerint a résztvevők száma ennél nagyobb is lehet, mert nem kapták meg az adatokat az összes helyszínről.

Jelentős létszámú tüntetésekre került sor például Sydneyben, Brisbane-ben és Melbourne-ben. Az Ausztrália középső részén található Alice Springsben százak feküdtek le a földre, és tettették halottnak magukat.

A csendes-óceáni szigetvilágot különösen érzékenyen érinti a globális felmelegedés a tengerszint emelkedése miatt. A Salamon-szigeteken is tüntettek: fűszoknyát viselő, fapajzzsal felszerelkezett gyerekek jelentek meg a tengerparton, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a globális mozgalommal.

Thaiföldön több mint 200 fiatal rohanta meg a környezetvédelmi minisztériumot, és feküdt le a földre, halottnak tettetve magát. Az üvegházhatást okozó gázok legnagyobb kibocsátójának számító Kínában nem engedélyezték a tiltakozást.

A Fridays for Future nemzetközi figyelemfelhívó hét célja, hogy azonnali intézkedésekre sarkallják az ENSZ szeptember 23-án kezdődő klímacsúcs-értekezletén részt vevő politikai vezetőket a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

A globális felmelegedés, amit az üvegházhatást okozó gázok váltanak ki már eddig is aszályokhoz, hőhullámokhoz, olvadó gleccserekhez és jégsapkákhoz, valamint a tengerszint emelkedéséhez és áradásokhoz vezetett. Tavaly rekordmennyiségű szén-dioxid került a légkörbe annak ellenére, hogy az ENSZ támogatta Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) figyelmeztetett: jelentősen csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a következő 12 évben, ha stabilizálni akarjuk az éghajlatot.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.