Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A jemeni húszik azt ígérik, leállítják a Szaúd-Arábia elleni támadásaikat

2019.09.20. 23:26

A jemeni húszik péntek éjjel bejelentették, hogy leállítják a drón- és rakétatámadásaikat Szaúd-Arábia ellen – írja az MTI.

A jemeni kormány ellen lázadó, de az annak támogatást nyújtó Szaúd-Arábiával is háborúzó húszik legfelsőbb politikai tanácsának elnöke, Mahdi al-Masat a húszik műholdas tévécsatornáján közölte a szervezet elhatározását, hozzátéve, hogy "kedvező választ" vár Szaúd-Arábiától, és "ha ismét bombázni fog, jogunk lesz válaszolni".

Alig egy hete súlyos légi csapás érte Szaúd-Arábia olajiparának két fontos létesítményét, ennek következtében az ország olajfinomító kapacitása átmenetileg kevesebb mint a felére csökkent. A drónokkal és/vagy cirkáló rakétákkal végrehajtott légitámadást a jemeni húszik vállalták magukra, de Szaúd-Arábia – és a velük szövetséges Egyesült Államok – a húszikat támogató Iránt vádolja annak elkövetésével.

Pénteken napközben a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció légi támadásokat hajtott végre a húszik ellen Hodeida tartományban, holott a területen tűzszünet van érvényben. A húszik szóvivője ennek megsértésével vádolta a koalíciót, amelynek szaúdi szóvivője közölte, hogy a lebombázott célpontok – többek között egy robbanószerkezetekkel felszerelt, távirányítású hajó – veszélyt jelentettek a térség biztonságára, és azzal vádolta a húszikat, hogy Hodeidát Szaúd-Arábia elleni támadásaik bázisának használják.

A szaúdi olajfinomítók elleni támadásról és annak utóéletéről, illetve lehetséges következményeiről ebben a cikkben írtunk részletesebben.