Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Katonákat küld Szaúd-Arábiába az USA

2019.09.21. 07:03 Módosítva: 2019.09.21. 07:04

Donald Trump amerikai elnök jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok katonákat küldjön Szaúd-Arábiába a légvédelem erősítése céljából – jelentette be pénteken este az amerikai védelmi minisztérium az MTI tudósítása szerint.

A közlés szerint nem több ezer főről, hanem csak kisebb létszámról van szó, és az amerikai katonák feladata elsősorban védelmi jellegű.

A döntés előzménye, hogy egy hete súlyos légi csapás érte Szaúd-Arábia olajiparának két fontos létesítményét, amely miatt a sivatagi királyság olajfinomító kapacitása átmenetileg kevesebb mint a felére csökkent. A szaúdi légvédelem lényegében csődöt mondott a drónokkal és/vagy cirkáló rakétákkal végrehajtott légitámadás elhárításában.

Az akciót a jemeni húszik vállalták magukra, de Szaúd-Arábia - a húszikat támogató - Iránt vádolja annak elkövetésével. Teherán tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz. A támadás óta még jobban kiéleződött az iráni-szaúdi és az iráni-amerikai konfliktus, csütörtökön az iráni külügyminiszter totális háborúval fenyegetőzött abban az esetban, ha katonai csapást mérnének az országára. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter még aznap leszögezte, az USA továbbra is Iránt tartja felelősnek a támadásért, de békés megoldást szeretnének