Teréz
1 °C
14 °C

Náci karlendítéssel pózolt az erdélyi magyar politikus

2019.09.23. 15:47

Náci karlendítős kép jelent meg a Facebookon Csomortányi Istvánról, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökéről. Csomortányi a képet "ízléstelen facebookos manipulációnak" nevezte, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szóvivője viszont lemondásra szólította fel a politikust, írja az MTI.

Az EMNP Kolozs megyei szervezetének Facebook-oldalán vasárnap délután megjelent fényképen öt fiatal látható, akik közül három, feltételezhetően egy barlang bejáratánál, náci karlendítéssel pózol, az ötödik pedig baseballütőt tart a kezében. Az arcokat a felvételen – az ifjú Csomortányiét leszámítva – eltakarták. A felvételhez bejegyzésként az EMNP szombaton tartott országos küldöttgyűléséről kiadott közlemény egyik mondatát csatolták, ami a párt egységét hirdette. Szombaton a párt küldöttei bizalmi szavazáson erősítették meg Csomortányit a pártelnöki tisztségben. A márciusban egyetlen szavazatos többséggel elnökké választott Csomortányi Istvánt most a küldöttek több mint 90 százaléka támogatta a szavazatával.

Az EMNP Kolozs megyei szervezete vasárnap közleményt adott ki, melyben tudatta, hogy közösségi oldalát feltörték, így került az oldalukra az "ismeretlen eredetű és kétes hitelességű tartalom", melyet töröltek.

Csomortányi István is közleményben reagált a történtekre. Úgy vélte: "egyértelműen látható módon manipulált fotót" publikáltak róla azzal a szándékkal, hogy személyét elfogadhatatlan helyzetben mutassák be, "a szélsőségesség jól ismert balliberális rágalmazási technikájának felhasználásával", a pártot hozzák hátrányos helyzetbe. "A megjelent, minden bizonnyal egy fiatal kori fotóm felhasználásával készült ízléstelen facebookos manipulációt ennek számlájára kell írnunk" – mondta.

Azt is mondta, a párt szakemberei vizsgálják a szükséges jogi lépéseket, és semmi nem tántorítja el a megkezdett munka folytatásától.

Hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szóvivője közleményben lemondásra szólította fel Csomortányi Istvánt, mert szerinte ezzel a teljes erdélyi magyarságra szégyent hoz.