Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Lehallgatták a kijevi nyomozó irodát, ami Porosenko ügyét vizsgálja

2019.09.23. 16:23

Lehallgató-készüléket találtak az Állami Nyomozó Iroda (DBR) vezetőjének, Roman Trubának az irodájában, aki eljárásokat folytat több kiemelt ügyben, köztük Petro Porosenko volt ukrán elnök ellen is, írja az MTI.

A poloska felfedezését maga Truba hozta nyilvánosságra a múlt hét végén, aki szerint lehallgatása összefüggésben lehet a politikusok ellen folytatott nyomozásaival. "Azon gondolkodom, vajon összefüggésben van-e ez egyes politikusokkal, akik rendszeresen rontanak be az irodámba, felháborodva az ellenük indított eljárások miatt. A felvételeken semmi érdekes nem lehet rólam, viszont a folyamatban lévő ügyekről, amelyeket megvitattunk a nyomozókkal, annál inkább", mondta.

A poloskát véletlenül fedezték fel a szellőztetőben, majd riasztották a rendőrséget. A hozzá tartozó információs eszközöket az épület tetőterében helyezték el. Azt nem tudják, ki állhat az akció mögött, de szerintük biztos, hogy profi szakemberek végezték el a munkát.

Truba korábban többször mondta, hogy maga is kíváncsi arra, honnan kap bizalmas információkat az irodája nyomozásairól Andrij Portnov, az Oroszországba menekült Viktor Janukovics leváltott exelnök adminisztrációjának volt helyettes vezetője.

Portnov májusban tért vissza Ukrajnába, ezután tucatnyi feljelentést tett Porosenko ellen. Jelenleg a nyomozó hatóság legalább 13 ügyben folytat olyan eljárást, amiben a volt ukrán elnök érintett, ezek többségét Portnov feljelentései alapján indította meg. A DBR már többször kihallgatta tanúként Porosenkót.

A közelmúltban nem ez az első eset, hogy illegális lehallgatókészüléket találtak egy magas rangú rendvédelmi tisztségviselőnél: augusztus közepén az akkori főügyész, Jurij Lucenko egyik helyettesének, Anzsela Strizsevszkának az irodájában találtak poloskát. A főügyészség akkor az ukrán korrupcióellenes iroda, a NABU igazgatója, Artem Szitnik ellen indított vizsgálattal hozta összefüggésbe a törvénytelen lehallgatást. Szitnik ellen azért indított eljárást a főügyészség, mert a vagyonnyilatkozatából kihagyta egy luxusüdülésének a költségeit.