Miklós
5 °C
12 °C

Tévedésből tartóztattak le repülőgép-eltérítés miatt egy libanoni újságírót

2019.09.23. 22:27 Módosítva: 2019.09.23. 23:27

Összetéveszthették egy másik személlyel a német nemzetközi elfogatóparancs alapján a Görögországban szombaton őrizetbe vett, repülőgép-eltérítéssel gyanúsított libanoni férfit – írja az MTI. 

Az illetékesek szerint a 65 éves férfi nem a hatóságok által az 1985-ben történt gépeltérítés ügyében körözött személy. Diplomáciai források most megerősítették, hogy az elfogott férfit Mohamad Alinak hívják, s nem pedig Mohammed Szálehnek, amely a körözött gyanúsított neve, akinek az apját hívták Alinak.

A bejrúti vezetés már felvette a kapcsolatot a görög kormánnyal, és reményét fejezte ki, hogy a főügyész még a nap folyamán intézkedik a tévedésből fogva tartott libanoni állampolgár szabadon engedéséről. A libanoni újságíró-szövetség közlése szerint a 65 éves férfi újságíróként dolgozik.

A TWA amerikai légitársaság egyik, Athénből Rómába tartó Boeing 727-es gépét 1985 júniusában egy libanoni síita kommandó eltérítette. A terroristák 700 Izraelben fogva tartott társuk szabadságát követelték. A gépet Bejrútban kényszerítették leszállásra, itt az emberrablókat és foglyaikat a síita milíciák biztonsági erői vették védelem alá. Miután a terroristák a túszokat Bejrút különböző részein titkos helyekre rejtették el, hosszas és feszült tárgyalások kezdődtek az Egyesült Államok, Izrael és Szíria kormányai közt a síita foglyok és a túszok kicseréléséről. A 153 utas és a legénység tagjai közül egyedül egy fiatal amerikai tengerész halt meg.