Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Az ukrán elnök tagadja, hogy Trump nyomást gyakorolt volna rá

2019.09.25. 15:19

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kijelentette szerdán New Yorkban, hogy Donald Trump amerikai elnök nem gyakorolt nyomást rá júliusi telefonbeszélgetésükkor - közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál alapján az MTI. "Senki sem gyakorolhat rám nyomást, mert egy független ország államfője vagyok. Rám a világon csak egy ember gyakorolhat nyomást, a fiam, aki hatéves" - jelentette ki Zelenszkij orosz újságírók kérdésére válaszolva.

Arra a kérdésre, hogy kezdeményezi-e a Donyec-medencei válság rendezésével foglalkozó úgynevezett normandiai formátumnak a kibővítését, azaz szándékozik-e meghívni az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát a tárgyalásokra, azt válaszolta: egyelőre a négy normandiai ország (Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország) lát munkához. "Hogy mi fog ezután következni, meglátjuk" - tette hozzá.

A CNN-nek nyilatkozva Zelenszkij "magán- és bizalmas beszélgetésnek" nevezte a Trumppal folytatott telefonbeszélgetést. Ezt arra a kérdésre válaszolta: lát-e összefüggést az Ukrajnának hadiipari kiadásokra szánt amerikai pénzügyi segély visszatartása és a Joe Biden volt amerikai alelnök elleni nyomozásra vonatkozó követelés között. Kitérő választ adott arra is, akarja-e, hogy a telefonbeszélgetésük leiratát nyilvánosságra hozzák. Erre mindössze annyit felelt: "meglátjuk".

Az ukrán elnök az ENSZ Közgyűlésének 74. ülésszaka alkalmából látogatott New Yorkba, a tervek szerint még a nap folyamán négyszemközt tárgyal Donald Trumppal.

Előzmény

A találkozóra épp az Egyesült Államokban kibontakozó belpolitikai botrány közepette kerül sor, amibe akaratán kívül Ukrajna is belekeveredett. A múlt héten az amerikai sajtóban olyan információk láttak napvilágot, hogy Donald Trump a telefonbeszélgetéskor személyes indokból nyomást gyakorolhatott Zelenszkijre, hogy a fő demokrata elnökválasztási riválisának tartott Joe Biden és fia, Hunter ellen indítson vizsgálatot.

Hunter Biden korábban egy bizonytalan tulajdonú és korrupciógyanús, magánkézben lévő gázvállalat, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja volt, és a cégtől jelentős pénzátutalásokat kapott.