Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Nyomravezetői díjat tűzött ki a mexikói elnök a 2014-ben eltűnt diákok ügyében

2019.09.26. 23:32 Módosítva: 2019.09.27. 00:08

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök nyomravezetői jutalmat tűzött ki a 2014-ben eltűnt diákok ügyében csütörtökön, a bűnügy ötéves évfordulóján.

A mexikói kormány 10 millió peso (156 millió forint) jutalmat kínál annak, aki információval tud szolgálni az ügy egyik kulcsfigurájának számító Alejandro Tenescalco Mejiának a tartózkodási helyéről - írja az MTI. Tenescalco Mejia a bűncselekmény elkövetésének idején magas rangú rendőrségi tisztségviselő volt a déli Guerrero állam Iguala nevű városában, ahol a bűncselekmény történt. A hatóságok egyben 1,5 millió pesót ajánlottak az üggyel kapcsolatos más igazolható információért.

Az évforduló alkalmából az eltűntek hozzátartozói és diáktársai felvonulnak Mexikóvárosban és virágokat helyeznek el Igualában. A családok a nap folyamán az eltűnt gyermekeik plakátokra nyomtatott képeit feltartva követelték az ügy felderítését a mexikói parlament képviselőházában. A képviselőkkel közösen számoltak 43-ig, majd azt kiáltották:

Élve vettétek el tőlünk őket, élve követeljük vissza őket!

Pontosan öt éve, 2014. szeptember 26-án az Ayotzinapa tanítóképző főiskola 43 diákja tűnt el Igualában. Egy hivatalos vizsgálat szerint a diákok buszokat zsákmányoltak, amellyel egy tüntetésre akartak utazni. A rendőrök több buszt megállítottak, majd átadták a diákokat a Guerreros Unidos nevű helyi drogkartellnek, amelynek emberei tévedésből egy rivális banda tagjainak hitték őket, így meggyilkolták, majd elégették őket. Független vizsgálatok azonban kétségbe vonják a hivatalos verziót.

Ugyanakkor az ügy több gyanúsítottját is szabadon engedték az évek során, köztük az el Gil néven ismert Gildardo López Astudillót, akit azzal vádoltak, hogy ő rendelte el a fiatalok elrablását és megölését. A feltételezések szerint López Astudillo a Guerreros Unidos egyik helyi vezetője volt. Egy bíró azonban augusztus végén elrendelte szabadon bocsátását, arra hivatkozva, hogy a gyanúsítottból az ellene szóló bizonyítékot kínzással vagy más, jogellenes módon csikarták ki. A döntés miatt Obrador szeptember elején jogi lépéseket jelentett be a bírókkal és ügyészekkel szemben.

Öt év alatt 142 embert vettek őrizetbe, köztük Iguala korábbi polgármesterét, rendőröket és a drogkartell tagjait, időközben azonban 77-en eljárásjogi szabálytalanságok miatt szabadlábra kerülhettek.