Rafael
19 °C
33 °C

Nemzetközi vizsgálatot indítanak a venezuelai jogsértések ügyében

2019.09.27. 15:07

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken úgy döntött, hogy független nemzetközi vizsgálatot indít a venezuelai jogsértések ügyében, írja az MTI. A genfi testület háromhetes ülésének utolsó napján fogadta el az Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia és Peru által előterjesztett határozatot. A vizsgálat megindítását 19-en támogatták, heten ellenezték és 21-en tartózkodtak.

A határozat úgy rendelkezik, hogy a tényfeltáró csoport - amelynek tagjait az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának elnöke nevezi ki - mielőbb megkezdje működését Venezuelában.

A misszió feladata az lesz, hogy kivizsgálja a 2014 óta elkövetett jogsértéseket, amelyek között gyilkosságok, rejtélyes eltűnések, önkényes fogvatartások, kínzások és embertelenségek szerepelnek.

Venezuela ENSZ-nagykövete, Jorge Valero a szavazás előtt figyelmeztette az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagjait, hogy országa nem fog együttműködni a misszióval. Valero hangsúlyozta, hogy az ügyben már vizsgálatot indított a Michelle Bachelet vezette emberi jogi főbiztosság, amellyel kidolgoztak egy együttműködési mechanizmust.

Az ENSZ nyomozói azonban külföldről is vizsgálhatják a jogsértéseket, ahogy azt Szíria és Mianmar esetében is teszik. A venezuelai misszió 2020 szeptemberében, a tanács 45. ülésén teszi közzé munkájának eredményeit.

Venezuela évek óta súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező ország gazdasága gyakorlatilag összeomlott. Tavaly súlyos, több száz emberéletet követelő tömegtüntetések kezdődtek, de ennek ellenére a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro nyerte a választást, amely azonban az EU szerint nem volt sem szabad, sem tiszta. A belpolitikai válság tovább mélyült azóta, hogy az ellenzéki többségű parlamentet vezető Juan Guaidó az ország ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport