A robbantások miatt sok szavazóhely ki sem nyílik Afganisztánban

2019.09.28. 07:41

Afganisztán több pontján is robbantások voltak szombaton, az elnökválasztás napján.

Kabulból, valamint Dzsalalabádból, Gániból és Kanadhárból is incidenseket jelentettek nem sokkal a szavazóhelyiségek megnyitása után. Kandahárban a hatóságok szerint legkevesebb hárman sebesültek meg, egy ottani kórház egyik orvosa szerint viszont legalább tizenöten szenvedtek sérüléseket.

A támadásokat egyelőre senki sem vállalta magára. Az elnökválasztás előtt viszont a radikális tálib lázadók erőszakos cselekményekkel fenyegettek, és felszólították a lakosságot, hogy bojkottálják a voksolást. A tálibok jelenleg nagyobb területeket tartanak ellenőrzésük alatt, mint hatalmuk 2001-es megdöntése óta bármikor. A tálibok és az Egyesült Államok közötti megállapodás, amely a remények szerint békekötéshez vezethetett volna a lázadók és az afgán kormány között, hosszas tárgyalások után nemrég elbukott.

Az elnökválasztásra a fenyegetések ellenére 9,7 millió szavazó regisztráltatta magát a 34 milliós országban. Több mint 400 szavazóhelyiség ki sem nyitott a veszélyek vagy amiatt, mert a tálibok uralta területeken vannak, és a biztonsági erők további több száz bezárását rendelhették el. A nagyvárosokban jelentősen vagy teljesen korlátozták a járműforgalmat, főleg a teherautókét.

Az elnökválasztás két fő esélyese a hivatalban lévő államfő Asraf Gáni és a kormányfő, Abdulla Abdulla. Ha egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát, második fordulót tartanak, várhatóan november végén.

(MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport