Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A németek szerint nem érett meg a helyzet a határok szabad átjárhatóságára

2019.09.29. 07:26 Módosítva: 2019.09.29. 08:09

Németország jelentősen megerősíti a szövetségi rendőrség jelenlétét határain, idézi az MTI Horst Seehofer német belügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak adott interjúját. A tárcavezető szerdán döntött arról, hogy "a migráció és biztonságpolitikai okok" miatt november 11-től újabb hat hónapra meghosszabbítja a migrációs válságra tekintettel 2015-ben ideiglenesen visszaállított ellenőrzést Ausztriával közös határszakaszán.

Az újabb intézkedéssel Németország más országokkal közös határszakaszain is fokozni kívánja a mélységi ellenőrzést. 

000 1KJ6BN

Steve Alter, a tárca szóvivője szerdán azt mondta, a német kormány a legfontosabb európai uniós vívmányok között tartja számon a schengeni belső határok állandó ellenőrzés nélküli, szabad átjárhatóságát, és az a célja, hogy minél hamarabb visszavonja az ellenőrzést, de nem érett meg a helyzet erre, mert az illegális határátlépések száma továbbra is jelentős.

Németországot a bajor-osztrák határon éri el a balkáni migrációs útvonalon és az Olaszország felől érkező menedékkérők többsége. Az övezeten belüli szabad mozgásra és az övezet külső határának ellenőrzésére épülő schengeni rendszer szabályai szerint alapesetben szabadon átjárható határszakaszon 2015 szeptemberében állították vissza ideiglenesen az ellenőrzést a nemzetközi menekültválság miatt.

Fotó: Matthew Mirabelli / AFP