Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A szenátuson nem múlik Trump alkotmányos felmentési eljárásának lefolytatása

2019.10.01. 06:00

Ha a szövetségi képviselőház megszavazza Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felmentési eljárásának (impeachment) megindítását, a szenátus folytatni fogja az eljárást,  jelentette ki Mitch McConnell, a szenátus többségi republikánus frakciójának vezetője hétfőn a CNBC televíziónak adott interjújában.

Nem lesz más választásom, mint folytatni. A szenátusnak az impeachmentre vonatkozó szabályai teljesen egyértelműek

– Idézi az MTI McConnellt.

A politikus ezzel rövidre zárta azoknak a spekulációkat, amelyek szerint pozíciójával élve kisiklathatja a demokrata többségű képviselőháznak az alkotmányos felmentési eljárás  lefolytatására irányuló erőfeszítéseit.

A szenátus republikánus többségének vezetője először fejtette ki álláspontját e kérdésben, és elemzők megjegyezték: bár számtalanszor bírálja a demokraták politizálását ez ügyben, az eljárásra vonatkozó törvényt és szabályokat pontosan be fogja tartani.

A republikánusokhoz közel álló Fox televízió szerint, ha a demokrata többségű képviselőház az év végéig megszavazza Trump elnök alkotmányos felelősségre vonását, akkor a szenátusban valószínűleg 2020 elején folytatódhat az eljárás.

Az Egyesült Államokban azután robbant ki a botrány, hogy a Washington Post nyilvánosságra hozta: egy ismeretlen amerikai hírszerző feljelentést tett. Azt állította: az amerikai elnök nyomást gyakorolt ukrán hivatali partnerére, Volodimir Zelenszkijre július 25-ei telefonbeszélgetésük alatt, hogy Kijev segítsen terhelő bizonyítékokat felhajtani Joe Biden volt amerikai alelnök, a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsának fia ellen. Hunter Biden egy ukrán gázvállalat, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja volt évekig, miközben apja meghatározó szereplője volt az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának, és jelentős összegeket keresett Ukrajnában. 

Az amerikai alkotmány értelmében az elnök akkor menthető fel, ha megfogalmazott vádpontok alapján a képviselőház többsége megszavazza az eljárás megindítását, a szenátus pedig – a felsőházban lefolytatott perben – kétharmados többséggel bizonyítottnak találja a bűnösségét. A szenátusban azonban jelenleg a Donald Trumpot támogató republikánusok vannak többségben.

Az ügy hátteréről és a főbb kérdésekről  ebben a cikkünkben  írunk részletesen.