Eldurvult a helyzet Hongkongban, egy tüntetőt meglőttek

000 1KW89E
2019.10.01. 11:36 Módosítva: 2019.10.01. 11:37

A kínai nemzeti ünnep miatt folytatódtak a tüntetések Hongkong utcáin, később összecsapás is volt a rendőrök és a tüntetők között. A Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján azért vonultak az utcára az emberek, hogy tüntessenek a demokráciáért és az emberi jogokért.

A helyzet miatt legalább 11 metróállomást lezártak, és a kormányzati épületek környékén megerősítették a rendőri jelenlétet, számítva arra, hogy az évforduló alkalmából hevesebb tiltakozások lehetnek majd. 

Később voltak is összecsapások; ahogy azt a Sky News felvételén is látni lehet, az egyik helyszínen gyakorlatilag közelharc alakult ki a rendőrök és a tüntetők között. 

 A CNN úgy értesült, hogy

a rendőrség éles lőszert használt egy férfivel szemben, a mellkasán találták el, az állapotáról egyelőre nem tudni. 

Egy twitteren terjedő videón azt lehet látni, hogy egy rendőr közelről ad le lövést egy tüntető mellkasára, aki ezután összeesik. A férfit kórházba szállították, majd később átszállították egy másik intézménybe.  Ez az első ilyen eset a június óta tartó tüntetéseken, hogy egy tüntetőre éles lőszerrel lőnek. 

A rendőrség később sajtótájékoztatót tartott történtekkel kapcsolatban, ezen elhangzott, hogy egy tizennyolc éves tüntetőt lőtt meg egy rendőr. A rendőrség szerint többször figyelmeztették a tüntetőt, hogy hagyjon fel az erőszakos cselekménnyel, de ez nem történt meg. "A helyszínen lévő rendőrök úgy mérték fel a helyzetet, hogy veszélybe került az életük, ezért éles lőszert használták, hogy megvédjék magukat" - hangzott a sajtótájékoztatón. A hatóság úgy tudja, hogy a meglőtt tüntető eszméleténél volt, amikor kórházba szállították. Szerintük a tizennyolc éves fiatalt vállon, és nem mellkason lőtték, ahogy az korábban elterjedt. 

A hivatalos tájékoztatás eddig tizenöt ember sérült meg az összecsapásokban, egy ember kritikus állapotban került kórházba. A legutóbbi hírek szerint harminc tüntetőt vettek eddig őrizetbe. 

A BBC tudósítója szerint könnygázt és vízágyút is bevetettek a hatóságok, egyszer a tudósító újságírók felé is lőttek könnygázgránátot. A helyszínen készült felvételeken a tüntetők több helyen barikádokat emeltek, néhányan Molotov-koktélokkal támadtak vissza, emiatt sok helyen lángolnak az utcák. 

Egy másik felvételen a megtámadott rendőrök fegyvert fognak a tüntetőkre.

Helyi idő szerint az esti órákban a rendőrség azt kérte a lakosságtól, hogy ha lehet, mindenki maradjon otthon, mivel jelenleg több városrészben is zavargás zajlik. Estére több helyi újság és tévé is visszahívta az utcákról a tudósítóit. 

A lassan négy hónapja tartó hongkongi tüntetéshullámot eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, mely alapján Hongkong bűnügyi eljárás esetén gyanúsítottakat adhatott volna ki Kínának. Carrie Lam hongkongi kormányzó szeptember elején visszavonta ugyan a tervezetet, de a megmozdulások addigra már általánosabb Kína-ellenes és demokráciapárti demonstrációkká váltak.

(Borítókép: Nicolas Asfouri / AFP)

(CNN, BBC, MTI)  • Tippek
  • Lakáshitel