Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Újraindulnak a héten az amerikai-észak-koreai tárgyalások a nukleáris leszerelésről

2019.10.01. 13:32

Észak-Korea és az Egyesült Államok abban állapodott meg, hogy október 5-én szakértői szintű tárgyalásokat tartanak a nukleáris leszerelésről - idézte kedden Csö Szon Huj észak-koreai külügyminiszter-helyettes közleményét a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség, írja az MTI.

A politikus úgy fogalmazott, hogy Észak-Korea képviselői készek szakértői szintű tárgyalásokat kezdeni, és várakozásai szerint ez felgyorsítaná az észak-koreai-amerikai kapcsolatokban tapasztalható kedvező folyamatokat.

A szakértői szintű tárgyalásokkal vége lenne a hónapokig tartó patthelyzetnek, amely Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető kudarccal végződött második csúcstalálkozója után alakult ki, amelyet februárban tartottak Hanoiban. Ezen az amerikai fél követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben számolja fel nukleáris arzenálját és ballisztikus rakétaprogramját, míg a kommunista ország a büntetőintézkedések enyhítését követelte ennek előfeltételeként. Trump és Kim harmadik, panmindzsoni csúcstalálkozóján ugyan megegyezett a tárgyalások újrakezdéséről, de azóta sem került sor hivatalos találkozóra a két ország tisztségviselői között.

Észak-Korea a közelmúltban hajlandóságot mutatott ugyan arra, hogy szakértői szintű tárgyalásokat folytasson az Egyesült Államokkal, de közben a phenjani rezsim szócsövének tartott médiában olyan üzenetek voltak hallhatók, hogy Washingtonnak nagyobb rugalmasságot kell mutatnia.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a múlt hónapban azt mondta, hogy Washington kész tárgyalni észak-koreai illetékesekkel, ez szerinte fontos lenne, de John Bolton nemrégiben menesztett elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó arra figyelmeztetett hétfőn, hogy Észak-Koreának nem áll szándékában lemondani az atomfegyvereiről.