Trump elmozdítása felé lépett még egyet a képviselőház

2019.10.02. 20:50

A képviselőház bekéri a Fehér Háztól az ukrán elnökkel folytatott beszélgetés dokumentumait – írta az MTI Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke, Nancy Pelosi szerdai bejelentése nyomán.

Pelosi a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetőjével, Adam Schiffel tartott közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy „nem okoz örömet” számára az elnök alkotmányos felmentési eljárását (impeachment) előkészítő vizsgálatok sora, s ezért a vizsgálatoknak szerinte nem szabad elhúzódniuk.

A demokrata többségű képviselőháznak az üggyel foglalkozó bizottságai büntetés terhe melletti idézést küldenek a Fehér Háznak, és pénteki határidővel kérik be a Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi telefonbeszélgetésre vonatkozó valamennyi dokumentumot,

azaz leiratokat, rögzített beszélgetéseket és feljegyzéseket. A Fehér Ház korábban azt jelezte, hogy nem kíván átadni dokumentumokat a vizsgálódó képviselőknek.

A telefonbeszélgetésben Trump – egy, a CIA munkatársaként dolgozó névtelen bejelentő állítása szerint – arra kérte Zelenszkijt, hogy tárja fel Joe Biden volt alelnök, jelenlegi demokrata elnökjelölt-aspiráns és fia korábbi ukrajnai jövedelmező üzleteit.

A bejelentés nyomán indította meg a múlt héten Nancy Pelosi az impeachmenthez szükséges előzetes vizsgálatokat, arra hivatkozva, hogy az elnök kockára tette az Egyesült Államok biztonságát és saját választási érdekei miatt megpróbálta bevonni egy külföldi ország képviselőjét az amerikai választási folyamatba. 

A sajtótájékoztatón Adam Schiff elmondta: a külügyminisztérium ellenőrzésért felelős főigazgatója még szerdán beszámol a törvényhozóknak a vizsgálatokhoz szükséges információkról. Schiff szerint aggasztó, hogy Mike Pompeo külügyminiszter „be akar avatkozni” a külügyi tisztségviselők meghallgatásának folyamatába. Kedden ugyanis Pompeo „zaklatásnak” minősítette a külügyi tisztségviselők és diplomaták beidézését a képviselőházi bizottságok meghallgatására. A meghallgatások csütörtökön kezdődnek.

Trump pereket fontolgat

Donald Trump szerdán, Sauli Niinistö finn elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva közölte: „ez az egész ukrajnai történet egy kacsa”. Megismételte, hogy hajlandó együttműködni a vizsgálatokat folytató demokrata párti törvényhozókkal. Mint hangsúlyozta: Leszögezte azt is, hogy a Zelenszkijjel folytatott beszélgetésének a pontos leiratát a Fehér Ház nyilvánosságra hozta és ebből szerinte kiderült, hogy „a demokraták vádaskodásai alaptalanok”.

„Nagyon is odafigyelek arra, hogyan fogalmazok” – mondta, és hozzátette, hogy a telefonbeszélgetésnél többen is jelen voltak. Kifejtette: nem ő mondta Zelenszkijnek, hogy Ukrajna nem kap anyagi támogatást, ha nem segít Biden és fia korábbi üzleteinek feltárásában, hanem éppen Joe Biden fenyegette meg ezzel évekkel ezelőtt az ukrán vezetést. „Erről megvannak hangfelvételek” – mondta, utalva Biden tavalyi nyilatkozatára, ahol valóban arról beszélt, hogy még alelnökként  Ukrajnában járva egy egymilliárd dolláros támogatás megvonását lebegtette, arra az esetre, ha Kijev nem mozdítja el hat órán belül a legfőbb ügyészt.

Trump megismételte: Adam Schiffnek, a képviselőház hírszerzési bizottsága elnökének le kellene mondania. Az elnök felvetette, hogy pert indít néhány olyan személy ellen, aki annak idején szorgalmazta a Robert Mueller vezette különleges vizsgálatot, amelynek az volt a célja, hogy feltárja, a 2016-os elnökválasztási kampányban Trump kampánycsapatának munkatársai együttműködtek-e oroszokkal a választási győzelem érdekében.

A vizsgálat arra jutott, hogy nem ártatlan – ám ebből nem következik, hogy bizonyíthatóan vétett.  • Hírek
  • Hírek