Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Lemondott a szervezett bűnözés elleni román ügyészség vezetője

2019.10.02. 14:19

Lemondott szerdán a szervezett bűnözés elleni román ügyészség vezetője, Felix Banila, miután a román államfő ezt kérte tőle - írja az MTI. 

Banila eredetileg nem volt hajlandó engedni a sürgetésnek. Klaus Iohannis elnök arra hivatkozva szólította fel lemondásra hétfő este, hogy a júliusban elfogott, két fiatal lányt megölő caracali férfi ellen indított eljárás során a vádhatóság vitatható módon állította elő az egyik áldozat édesanyját, hogy DNS-mintát vegyen tőle.

Banila szerint az általa vezetett intézmény nem hibázott. Kedden még azt közölte, hogy gyávaság és felelőtlenség lenne lemondania. Szerdán azonban bejelentette, hogy benyújtotta "becsületbeli" lemondását a legfőbb ügyésznek, ugyanakkor továbbra is elutasította az elnök vádját, miszerint "képességeit meghaladná" a júliusban egész Romániát megbotránkoztató caracali gyilkosság kivizsgálása.

Banila közölte, hogy helyesebben jár el, ha benyújtja a lemondását, mert így a vádhatóság ügyészei fölösleges nyomás nélkül végezhetik munkájukat. Ugyanakkor igazságtalannak nevezte, hogy pusztán a caracali gyilkosság miatt kénytelen távozni a posztról.

Tavaly nyáron nevezte ki őt az államfő hároméves mandátumra a szociáldemokrata kormány igazságügyi miniszterének javaslata alapján.

A caracali gyilkosság ügyében letartóztattak egy 66 éves férfit, aki beismerte, hogy júliusban elrabolt, majd megölt egy 15 éves lányt. Később bevallotta, hogy áprilisban egy 18 éves lányt is meggyilkolt. A nyomozók találtak emberi maradványokat egy erdő szélén, amik a gyilkos vallomása szerint az áprilisban meggyilkolt 18 éves lányéi lennének, de a DNS-vizsgálatok alapján a hatóságoknak nem sikerült megállapítaniuk ezt teljes bizonyossággal.

Ezért akartak DNS-mintát venni a lány anyjától, aki megtagadta ezt, mire az ügyészek a csendőrség bevetésével előállították. Ennek következtében mind az áldozat anyja, mind a nagypapája kórházba került. A lány anyja arra hivatkozva tagadta meg a mintavételt, hogy nem bízik a hatóságokban. A nyomozás még folyamatban van.