Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Nagy-Britannia sajnálja, hogy a gyarmatosítás során új-zélandi őslakosokat mészároltak le

GettyImages-56070857
2019.10.02. 18:46

A brit kormány sajnálatát fejezte ki az új-zélandi maori törzseknek azért, mert brit felfedezők új-zélandi őslakosokat öltek meg 250 éve, amikor James Cook kapitány Endeavour hajója fedélzetén a csendes-óceáni szigetekre érkezett, írja az MTI.

Laura Clarke brit nagykövet szerdán maori törzsi vezetőkkel találkozott Gisborne-ban abból az alkalomból, hogy Új-Zélandon három hónapig tartó rendezvénysorozat keretében megemlékeznek James Cook és az Endeavour legénysége 1769-es érkezésének évfordulójáról. Clarke felkereste Te Maro maori férfi emlékművét, akit Cook kapitány lőtt le, amikor először partra szállt Új-Zélandon. Később részt vett az északi szigeten lévő Gisborne-ban tartott ceremónián, amelyet azért rendeztek, hogy elismerjék a "harát", a 250 éve elkövetett kegyetlenségeket.

A brit kormány sajnálatának hangot adó közleményt, egy zárt találkozón olvasta fel, teljes tartalmát akkor fogják nyilvánosságra hozni, ha a maori törzsek így döntenek. A közlemény nem tartalmazott bocsánatkérést.

A nagykövet visszaadott néhány történelmi műtárgyat - köztük egykori maori hajók evezőit -, amelyeket Cook személyzete vitt Nagy-Britanniába. Nick Tupara, a maorik egyik szóvivője az új-zélandi rádióban úgy vélte, hogy a nagykövet bátran felvállalta, hogy elismerje James Cook tetteit és ez reményt ad a jövőre. "Úgy vélem, hogy számomra ez jobb volt, mint egy bocsánatkérés, egy bocsánatkérés azt jelenti, hogy kiadsz egy közleményt és annyi" – tette hozzá. A maorik Cookot és legénységét a gyarmatosító terjeszkedés megtestesítőiként látják és hangoztatják, hogy bárhová is mentek, gyilkosság, emberrablás és erőszak kísérte útjukat.

Az új-zélandi kormány elismerte, hogy a múltban Új-Zéland történelmének és Cook érkezésének a megörökítése és tanítása "kiegyensúlyozatlan" volt. Tamsin Evans, az évfordulós rendezvénysorozatot szervező új-zélandi kulturális miniszter helyettese szerint a rendezvénysorozat lehetőséget biztosít arra, hogy a szigetország történetét gazdagabban, erőteljesebben és őszintébben mutassák be. "Szándékunkban áll, hogy kiegyensúlyozzuk az európaiakkal történt első találkozások történetét. Azt akarjuk, hogy a közösségek megosszák térségük eredeti történeteit, hangot adjanak a múlt ritkán hallott elbeszéléseinek" - tette hozzá.

James Cook 1768-ban indult útnak az Endeavour fedélzetén, hogy III. György király parancsára megkeresse a korabeli feltevések szerint az északi félteke tömegét kiegyensúlyozó déli földet, a Terra Australist. Cook feltérképezte Új-Zélandot, és 1770. április 19-én első európaiként elérte Ausztrália keleti partjait. Hajója nyolc napig horgonyzott a mai Sydney közelében lévő öbölben. A part mellett észak felé tartva megfeneklettek a Nagy-korallzátonynál, a hetekig tartó javítás után a Jóreménység fokát megkerülve 1771 júliusában érkeztek haza Angliába.

(Borítókép: Gisborne város. Fotó: Ross Setford / Getty Images Hungary)