Az amerikai ügyészség szerint a hondurasi elnök dollármilliókat kapott a kábítószer-maffiától

2019.10.03. 06:11

Juan Orlando Hernández, hondurasi elnök dollármilliókat kapott a kábítószer-maffiától, köztük a Köpcös néven ismert drogbárótól, jelentette ki Jason Richman helyettes ügyész New Yorkban a politikus testvére perének első napján, szerdán. A hondurasi elnök testvére, Juan Antonio (Tony) Hernández kábítószer-kereskedelem miatt áll bíróság előtt New York Manhattan negyedében, írta az MTI.

A vádirat szerint éveken keresztül kokainszállítmányok tonnáit csempészte az Egyesült Államokba, és ehhez élvezte a bátyja - a jelenlegi elnök - támogatását is. A per nyitóbeszédében a helyettes ügyész azt mondta: a vádlott személyesen vett át dollármilliós kenőpénzeket a bátyja részére, a többi között a Köpcöstől is. A Köpcös vagy spanyolul El Chapo - polgári nevén: Joaquín Guzmán - a mexikói Sinaloa kábítószerkartell vezére volt és az idén júliusban ítélték életfogytig tartó börtönre New Yorkban.

Perbeszédében Jason Richman kifejtette, hogy a tavaly Miamiban letartóztatott Tony Hernández "kifinomult, államilag támogatott szervezet" kulcsfigurája volt, aki a hondurasi kormányzat és rendőrségi tisztségviselők támogatásával tevékenykedett. "Ami nagyon lényeges, hogy a vádlott a testvére, Honduras jelenleg hivatalban lévő elnöke védelmét élvezte" - fogalmazott az amerikai helyettes ügyész.

Elmondta azt is, hogy Tony Hernández ennek köszönhetően annyira magabiztos - ahogyan Richman fogalmazott: arrogáns - volt, hogy a kokaint tartalmazó csomagokra ráíratta a neve kezdőbetűit is. A hondurasi elnök hivatala először közleményt adott ki, amelyben leszögezte: a manhattani szövetségi bíróságon Hernández elnököt nem vádolták meg azzal, hogy El Chapótól, a mexikói drogbárótól fogadott el pénzt.

Majd később maga Juan Orlando Hernandez elnök is reagált a Twitteren. Azt írta: "száz százalékig hamis, abszurd és nevetséges", hogy pénzt kapott drogkereskedőktől. "Ez még az Alice Csodaországban történeténél is komolytalanabb" - fogalmazott Honduras 2017-ben újraválasztott elnöke. A perben egyébként az ügyész azt is bizonyítani kívánja, hogy Hernández elődje, Porfirio Lobo, aki 2010 és 2014 között volt a közép-amerikai ország elnöke, szintén jelentős kenőpénzeket kapott a kábítószer-kereskedőktől.  • Tippek
  • Biztosítás