Késsel támadt egy rendőrségi dolgozó társaira Párizsban: négyet megölt, a támadót lelőtték

000 1L11FD
2019.10.03. 13:52 Módosítva: 2019.10.03. 21:57

Késsel támadt egy férfi rendőrökre a párizsi rendőr-főkapitányságon. A Le Figaro szerint öt rendőrt késelt meg, közülük négyen meghaltak, az egyikük nő. A támadót agyonlőtték.

Először a francia rendőrszakszervezet számolt be arról, hogy a támadó is a rendőrségen dolgozott. A Le Figaro szerint a rendőrség egyik irodai dolgozója kezdett késsel vagdalkozni. A férfi egy kerámiakést vitt be magával, amit nem jelzett a fémdetektor.

A Le Parisien azt írta, hogy a férfi először a rendőrség első emeletén, az irodai részen késelt meg három másik rendőrt, majd pedig a lépcsőkön még két nőt megtámadott késével. Végül egy rendőr fegyvert fogott rá, és felszólította, hogy dobja el a kést. Miután ezt nem tette meg, és szaladni kezdett, fejbe lőtte.

A Le Parisiennek egy helyszínen tartózkodó szemtanú azt mondta, hogy délután fél egykor egy lövést hallott. Körülötte a rendőrök mind fegyvert rántottak. „Nagyon megdöbbentem, mert ez nem az a helyszín, ahol azt képzeli az ember, hogy lövéseket hall" – mondta. Azt mondta, hogy sok rendőr szemében könnyeket látott, mondták, hogy súlyos a helyzet.

Vizsgálják, miért támadt a rendőrökre

Egyelőre nem tudni, miért támadt a 45 éves férfi társaira. Christophe Castaner belügyminiszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a férfival soha nem voltak korábban magatartásbeli problémák, „mintadolgozó volt". 2003 óta dolgozott a párizsi rendőr-főkapitányságon, az IT-osztály munkatársa volt.

A nyomozást a párizsi ügyészség folytatja, egyelőre vizsgálják, hogy felmerülhet-e terrorista indíték a támadásban.

Közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett emberölés és gyilkossági kísérlet ügyében indított nyomozást az ügyészség. Házkutatást tartottak a támadó gonesse-i otthonában, és az ügyészség tájékoztatása szerint a férfi feleségét őrizetbe vették, de nem emeltek vádat ellene.

Az egyik szemtanú, a rendőrség egyik dolgozója szerint a támadónak nem volt túl sok barátja. Több forrás szerint a férfi hallássérült volt.

A Le Figarónak egy rendőrségi forrás azt mondta, hogy a támadó másfél éve áttért az iszlámra. Azt nem tudni, hogy ennek van-e bármi köze a támadáshoz.

Több rendőrségi forrás is arról beszélt, hogy a nyomozók elsősorban azt vizsgálják, személyes konfliktus állhatott-e a háttérben. Az egyik rendőrszakszervezet részéről Christophe Crepin a franceinfónak azt mondta, ő úgy tudja, a közvetlen felettesével volt vitája a férfinak, szerinte nem terrorcselekmény történt.

Macron is a helyszínre ment

Castaner mellett Éduard Philippe miniszterelnök és Emmanuel Macron elnök is a helyszínre érkezett, írja az AFP. Macron támogatásáról és együttérzéséről biztosította a rendőröket.

A rendőrséget a támadás után kiürítették, el kellett hagyniuk a dolgozóknak. A környéket lezárták, a közeli metróállomáson sem állnak meg a szerelvények. Mentők és tűzoltók is a helyszínre érkeztek.

(Borítókép: Mentőautók és rendőrök azelőtt a rendőrségi épület előtt, ahol egy irodai dolgozó késsel támadt rendőr társaira. Fotó: Geofroy van der Hasselt/AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport