Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

A németek szerint Merkel CDU-s utódja nem való kancellárnak

2019.10.05. 11:16

A németek többsége nem hiszi egy frissen közölt felmérés szerint, hogy a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kram-Karrenbauer alkalmas a kancellári tisztségre.

Az Insa közvélemény-kutató intézet a Bildnek készített felmérést, ami a lap szombaton ismertetett. Eszerint a németek 63 százaléka vélekedett így, és csak 11 százalékuk találja alkalmasnak a kormányfői posztra, írja az MTI.

A CDU és bajorországi testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szavazói is kételkednek a védelmi miniszteri tisztséget is betöltő politikus kancellári alkalmasságában. Az uniópártok támogatóinak 56 százaléka nyilatkozott így, és mindössze 20 százalékuk tartja megfelelőnek a feladatra. A két konzervatív párt – amely a szociáldemokratákkal alkot nagykoalíciót szövetségi szinten – várhatóan egy év múlva nevezi meg jelöltjét a kormányfői tisztségre a 2021-es szövetségi parlamenti választásokon.

Angela Merkel kancellár már korábban bejelentette, hogy a két év múlva esedékes választások után visszavonul. A pártelnöki tisztségért a CDU tavalyi tisztújító kongresszusán már nem is szállt versenybe, helyére választották meg Annegret Kramp-Karrenbauert, aki előtte a párt főtitkára és Saar-vidék tartomány miniszterelnöke volt.

Az Insa 2058 ember megkérdezésével végezte el reprezentatív felmérését.