Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A török hadsereg csapatösszevonásokat kezdett a szíriai határon

2019.10.06. 06:18

Törökország vasárnap hajnalra csapatokat és fegyvereket vont össze a Szíriával szomszédos határra azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton bejelentette: országa akár már a hétvégén megkezdi a hadműveleteket az Egyesült Államok által támogatott kurd fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen.

A török államfő azt is mondta, hogy befejezték a katonai műveletek kidolgozását, kiadták a megfelelő parancsokat. A törökök a Szíria északi részén végrehajtandó hadműveletben szárazföldi és légi erőket is bevetnek, írja az MTI.

A török katonai erők célja egy ütköző övezet megteremtése. Ez egy olyan, általuk biztonsági zónának nevezett terület lenne, ahol elhelyeznék a Törökország területén lévő szíriai menekülteket. Ehhez az kell, hogy a területről kiszorítsák a kurd fegyveres koalíciót.

Erdogan korábban többször is arra figyelmeztetett, hogy ha az úgynevezett biztonsági zónát nem hozzák létre szeptember végére, akkor Törökország kénytelen lesz a saját katonai terveit végrehajtani. Korábban az SDF képviselője, Musztafa Bali bejelentette, hogy a kurd erők felveszik a harcot a török katonákkal, ha azok behatolnak Szíria északkeleti részébe.

Szíriai fiú figyeli a török katonai járműveket az al-Hashisha falunál, közel a török határhoz 2019. október 4-én
Szíriai fiú figyeli a török katonai járműveket az al-Hashisha falunál, közel a török határhoz 2019. október 4-én
Fotó: Delil Souleiman / AFP

Az as-Sark al-Auszat című pánarab napilap augusztusban azt írta, az Egyesült Államok és Törökország megállapodott abban, hogy biztonsági övezetet alakítanak ki a szíriai-török határon Rász el-Ajn és Tell-Abjad városok között. Ezen a területen feltehetően amerikai-török erők járőröznek majd. Török elképzelés szerint a Törökországban lévő szíriaiak százezrei ebbe az ütközőzónába térhetnének vissza.

A kurd erők az amerikai hadsereggel egyeztetve megkezdték elhagyni a területet.

Az SDF ugyanakkor határozottan elutasította, hogy a szíriai menekülteket ebbe a térségbe telepítsék át Törökországból. Mazlúm Kobani, az SDF főparancsnoka pénteken az as-Sark al-Auszat lapnak azt mondta, hogy Törökország meg akarja változtatni Északkelet-Szíria demográfiai összetételét, ami szerinte etnikai tisztogatást jelent.