Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Maszkos tüntetők ezrei vonultak utcára a tiltás ellenére Hongkongban

2019.10.06. 11:22

Ismét tízezrek vonultak vasárnap az utcára Hongkongban a "maszkot viselni nem bűn" jelszót skandálva, sokan maszkot viselve, írja az MTI.

A tüntetők a zuhogó esőben meneteltek Hongkong belvárosába, miután a bíróság másodszor is elutasította a maszkviselés tilalma elleni beadványukat. A kormányzó pénteken jelentette be, hogy szombattól tilos lesz az arc eltakarása az engedély nélküli tüntetéseken.

A POLITIKUS EGY OLYAN, MÉG A BRIT GYARMATI IDŐSZAKBÓL SZÁRMAZÓ JOGSZABÁLYRA HIVATKOZVA RENDELTE EL A TILALMAT, AMELYET TÖBB MINT ÖTVEN ÉVE NEM ALKALMAZTAK, ÉS AMELY LEHETŐVÉ TESZI, HOGY A VÁROS HATÓSÁGAI A KÖZÉRDEKRE HIVATKOZVA RENDKÍVÜLI INTÉZKEDÉSEKET FOGANATOSÍTSANAK.

A lépés erőszakba torkolló tüntetésekhez vezetett a hónapok óta tartó belpolitikai válságban. Egy kamaszkorú tüntetőt péntek este meglőttek, amikor szolgálaton kívüli egy rendőr önvédelemből elsütötte a pisztolyát.

A rendőrök vasárnap egy helyen könnygázt vetettek be. Az intézkedés nem volt indokolt, mert a tüntetők békésen meneteltek.

A legfelsőbb bíróság elutasította a maszkviselési tilalom felfüggesztését, de beleegyezett, hogy októberben tárgyalja 24 parlamenti képviselő beadványát, amelyben elutasítják, hogy Carrie Lam hongkongi főkormányzó a törvényhozás megkerülésével, a szükségállapotra vonatkozó törvény alapján vezette be az intézkedést.

Szombaton az egész metró- és vonatközlekedés szünetelt Hongkongban, sok áruház és bevásárlóközpont is zárva tartott. Vasárnap 94 metróállomást megnyitottak, de több áruház zárva volt, amikor a tüntetők esernyővel és sokan a tilalom ellenére maszkban meneteltek az utcákon.

Független vizsgálatot sürgetett szombaton a hongkongi kormányellenes tüntetéseken történt erőszakcselekmények kivizsgálására Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban tartott sajtótájékoztatóján.

AZ ELMÚLT HÉT TÜNTETÉSEIN KÉT TIZENÉVEST MEGLŐTTEK, EGY ÚJSÁGÍRÓT PEDIG TELJESEN MEGVAKÍTOTTAK EGYIK SZEMÉRE.

Könnygázzal oszlatják a hongkongi tüntetőket vasárnap
Könnygázzal oszlatják a hongkongi tüntetőket vasárnap
Fotó: Athit Perawongmetha / Reuters

A mostani - a kiadatási törvény módosítása elleni tiltakozással kezdődött, majd demokráciát követelő - tüntetéssorozat a volt brit gyarmat Kína számára történt visszaadása - 1997 - óta egyben a legnagyobb kihívás Hszi Csin-ping kínai elnök számára , akit azzal vádolnak, hogy aláássa az akkor ígért "egy ország, két rendszer" elvet. Kína elutasítja a vádakat, és külföldi, elsősorban az amerikai és a brit kormányt vádolja, hogy Kína-ellenes érzelmeket szítanak.

A rendszer bírálói attól tartanak, hogy a főkormányzó szükséghelyzetben alkalmazható intézkedéseket hoz, és drákói szabályokat vezet be. A szükséghelyzetről szóló törvény segítségével állították le a brit gyarmati vezetők 1922-ben a tengerészek sztrájkját. Utoljára 1967-ben alkalmazták a jogszabályt a lázadások felszámolására.

A hongkongi tüntetésekről két ott tanuló magyar is beszélt az Indexnek.

Kapcsolódó

Irdatlan tömegek vonultak, aztán jöttek a Molotov-koktélok

Két, Hongkongban tanuló magyar egyetemista mesélt az Indexnek a keddi tüntetésekről, és arról, hogyan hat az egyetemi életre a tüntetéssorozat.