11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28. ÉLŐ
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Száznál is többen haltak meg az iraki tüntetéseken

2019.10.06. 20:23

Legalább 104 halottja és több mint hatezer sebesültje van az október eleje óta tartó országos tüntetéssorozatnak Irakban – írja az iraki belügyminisztérium közleménye alapján az MTI. Szaad Maán vezérőrnagy, a belügyminisztérium szóvivője szerint a 104 halottból nyolc a biztonsági erők tagjai közül került ki, a hatezer sebesült ötöde pedig rendőr vagy más hatósági személy volt.

Irak több városában kedd óta tüntetnek a munkanélküliség, a korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt. A tüntetéssorozat a Reuters hírügynökség szerint az eddigi legnagyobb fenyegetés Ádil Abdel Mahdi kormányzatára nézve, a demonstrációk alatt pedig újjáéledhetnek egyes milíciák is. 

A hírügynökség tudósítása szerint két évvel az Iszlám Állam legyőzése után bár javult az országban a közbiztonság, továbbra is siralmas Irak helyzete:

a lerombolt infrastruktúra nem épült újjá, magas a munkanélküliség, és mindent átsző a korrupció. 

Szombat este a kormány egy 17 pontos akciótervet jelentett be a tüntetések megfékezésére: ezek között főleg olyan szociális intézkedések voltak, mint a lakhatási támogatás és a munkanélküli segély kiterjesztése, valamint egy fiataloknak szóló képzési program beindítása. Emellett a kormány megígérte, hogy gondoskodni fog a tüntetések áldozatairól, és azok hozzátartozóiról is:

Esküszöm Istenre, hogy egyedüli aggodalmam az [emberi] veszteségekből fakad

– idézte az iraki kormányfő szavait az állami televízió.

A terv kihirdetése ellenére szombatról vasárnapra virradó éjjel is tovább folyt a harc a rendőrség és a tüntetők között: hivatalos források szerint ez idő alatt tizennyolcan haltak meg Irak  fővárosában, Bagdadban. 

Vasárnap egy rövid nyugalmi időszakot követően csaknem háromszáz tüntető irányába adtak le lövéseket az iraki katonák a Szadrváros nevű keleti bagdadi kerületben az MTI összefoglalója szerint. A főleg fiatal tiltakozók a mellékutcákban kerestek menedéket, mivel a hadsereg elállta a főutat, ezután az AP amerikai hírügynökség szerint a katonák a tiltakozók feje főlé céloztak.

Ennek ellenére Szaad Maán belügyminisztériumi szóvivő vasárnap azt állította, hogy a kormányerők nem lőnek közvetlenül a tüntetőkre: szerinte a pénteki legvéresebb megmozduláson sem az iraki biztonsági erők, hanem „rosszakarók” lőttek a tüntetőkre és a rendőrökre egyaránt. Maán bejelentette: a kormány vizsgálatot indít azért, hogy megtudja, kik adhatták le a demonstrációkon a több mint száz halálos áldozatot szedő lövéseket.  • Hírek
  • Bankszámla