Már munkagépekkel is keresik a tavalyi guatemalai vulkánkitörés áldozatait

2019.10.10. 09:45

Tavaly június 3-án tört ki a Fuego (tűz) nevű vulkán Guatemalában. A katasztrófában több mint kétszáz ember halt meg, sokukat máig nem találták meg. A guatemalai törvényszéki antropológiai alapítvány és a katasztrófavédelem illetékesei most megkezdték az áldozatok keresését – írja az MTI.

A fővárostól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Fuego vulkán kitörése 1,7 millió embert érintett Escuintla, Alotenango és San Pedro Yepocapa közigazgatási körzetben. A nagy erővel kitörő tűzhányó tizenhat órán át lövellt sűrű fekete füstöt 10 kilométeres magasságba. A feltörő láva, izzó kőzet és forró hamu több környékbeli falut temetett maga alá, nagy károkat okozva. Több mint háromezer embert menekítettek ki a vulkánhoz közeli településekről. A halálos áldozatok közül sokan szénné égtek vagy megfulladtak a mérgező gázoktól.

A holttesteket már több hónapja keresik, kedden azonban munkagépeket is bevetettek, és egy embert már találtak is. A kutatásban nyolc régész, két antropológus és tizenhat civil vesz részt. Azt remélik, hogy hetven-nyolcvan áldozatot találnak. A holttesteket DNS-vizsgálat segítségével azonosítják.

A 3763 méter magas Fuego vulkán Guatemala harminckét tűzhányója közül a legaktívabb. A tavaly júniusi volt az elmúlt negyven év leghevesebb kitörése.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport