Peking minden hivatalos kapcsolatot megszakított Prágával

2019.10.10. 10:19

Kína korábban csak fenyegette a cseh fővárost a kapcsolatok megszakításával, most azonban meg is lépték azt. A döntését azzal indokolták, hogy a Prágát irányító koalíció (Kalózpárt-függetlenek) durván beavatkozott Kína belügyeibe, és szándékosan megsértette a testvérvárosi szerződést – írja az MTI.

Prága kalózpárti polgármestere, Zdeněk Hřib azt szerette volna elérni, hogy kivegyék a testvérvárosi szerződésből azt a bekezdést, amely szerint a cseh főváros elismeri az egy Kína elvet, ami Tajvan és Tibet függetlenségét sérti.

Miután a kínai vezetés nem volt hajlandó tárgyalni a szerződés módosításáról, Prága hétfőn döntött a szerződés felmondásáról. A polgármesteri hivatal döntését még a képviselőtestületnek is jóvá kell hagynia.

Reméljük, hogy Prága képviselői mihamarabb tudatosítják hibáikat, és konkrét lépésekkel helyreállítják a lépés negatív következményeit

– olvasható a kínai nyilatkozatban.

Peking szerint Prága követelése sérti Kína alapvető érdekeit Tajvan és Tibet irányában, ami durva beavatkozást jelent Kína belügyeibe, és sérti a partnervárosi szerződést is. 
Zdeněk Hřib főpolgármester azt mondta, Kína kijelentéseit a szerződés felbontásáról fenyegetésnek lehet tekinteni, amit elfogadhatatlannak tart.  

A két város még 2016-ban kötött testvérvárosi szerződést. Akkor a cseh fővárost irányító koalíció élén Adriana Krnácová polgármester állt, aki az Andrej Babis kormányfő vezette ANO mozgalom tagja volt. A testvérvárosi szerződés korábban is eredményezett nézeteltéréseket: a szerződés megkötését a jobboldali ellenzék ellenezte.  • Hírek
  • Árfolyam