Meghalt az első török katona a szíriai offenzívában

2019.10.11. 09:14

A török védelmi minisztérium bejelentette, hogy meghalt pénteken az első török katona Északkelet-Szíriában, ahol két nappal korábban hadműveletet indítottak a törökök által terrorszervezetnek tartott, Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia ellen.

A tárca szerint a fiatal fiú "terroristákkal kialakult tűzharcban veszítette életét". Az összecsapásban további három török katona megsebesült.

Egy másik közleményében a minisztérium azt írta, hogy a hadsereg eddig 277 embert "hatástalanított"- azaz ölt meg, sebesített meg vagy fogott el. A török propaganda az összes kurdok a "terrorista" jelzőt süti rá, azonban a szekuláris baloldali demokratikus ideológiát követő YPG valójában nem terrorszervezet, hanem éppen ellenkezőleg. Az YPG által tető alá hozott ernyőszervezet, a Szíriai Demokratikus Erők volt az Egyesült Államok által vezetett Iszlám Állam elleni koalíció szíriai hadműveleteinek motorja; a kurdok becslések szerint 10-11 ezer halottat veszítettek a Kalifátus felszámolása közben. A helyzetet bonyolítja, hogy az YPG törökországi testvérszervezete  - a határon túl mintegy 15-20 millió kurd él - a Kurd Munkáspártot évtizedes gerillaharca miatt Törökország és szövetségesei terrorszervezetként tartják számon. A még közel-keleti szinten is összetettnek számító kurd-török viszonyról itt olvashat bővebben.

Csütörtöki cikkünkben írtuk, hogy az előzetesen bejelentettnél sokkal kiterjedtebb a szíriai kurd területek ellen indított török vezetésű offenzíva. Törökország eredetileg csak a határ egyharmadára, Rász-el-Ain és Tell-Abjad (Kobani) városok közötti szakaszra terjedt volna ki, a hivatalos közlemények ellenére a 450 kilométeres határ összes jelentős települését súlyos légi- és tüzérségi csapások érték.

A kurdok a katonai veszteségen kívül legalább 11 civil halálos áldozatot és 28 súlyos sérültet tartanak nyilván - köztük több gyereket is. Az áldozatok mellett 64 ezren hagyták ott otthonaikat, és a BBC-nek nyilatkozó segélyszervezetek legalább 450 ezer további menekültre számítanak - ugye Törökország egyik fő érve az offenzíva mellett az volt, hogy a "biztonsági zóna" létrehozása enyhíti a menekültválságot is, mivel 2 millió embernek teremt új otthont. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport