Az etiópiai miniszterelnök kapta a Nobel-békedíjat

2019.10.11. 11:04 Módosítva: 2019.10.11. 11:22

Abij Ahmed Ali etiópiai miniszterelnök kapta 2019-ben a Nobel-békedíjat, jelentette be Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke. Az indoklásban elmondták, hogy sokat tett a békéért, a nemzetközi együttműködésért, és különösen azért, hogy megoldja a határkonfliktust a szomszédos Eritreával.

Abij Ahmed Ali
Abij Ahmed Ali
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

A bizottság szerint Iszajasz Afeverki eritreai elnökkel együttműködve Abij Ahmed hamar kidolgozta egy békemegállapodás alapjait, amivel véget vethettek a két ország között régóta húzódó patthelyzetnek.

Abij Ahmed a bizottság szerint számos olyan reformot is megindított, amivel sok etiópnak adott reményt egy jobb életre.

Miniszterelnökként a megbékélést, a szolidaritás és a társadalmi igazságosságot tartotta szem előtt.

Azt is hangsúlyozták, hogy a díj odaítélésével azonban el akarják ismerni az összes olyan szereplőt, aki a békéért dolgozik Etiópiában és Afrika keleti és északkeleti felén.

Tavaly Denis Mukwege kongói sebész-nőgyógyász és Nadia Murad jazidi emberi jogi aktivista kapták a Nobel-békedíjat, előtte pedig az atomfegyverek betiltásáért küzdő ICAN nemzetközi civil kezdeményezés vehette át.

A Nobel-békedíjra bárkit lehet jelölni, de azok köre, akik jelölhetnek, korlátozott. Ebbe a körbe tartoznak a kormánytagok, egyetemi professzorok, békekutatók és a korábbi Nobel-békedíjasok. A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét A többi Nobel-díjtól eltérően a Nobel-békedíjat nem Stockholmban, hanem Oslóban adják át.  • Hírek
  • Személyi kölcsön