Emma
-2 °C
6 °C

A németek és a franciák sem üzletelnek tovább fegyverben a törökökkel

2019.10.12. 22:47

Németország és Franciaország is betiltotta a Törökországgal való fegyverkereskedelmet - írja az MTI. Mindkét ország azonnali hatállyal felfüggeszti azoknak a hadieszközöknek a törökországi exportját, amelyeket a török hadsereg bevethet szíriai offenzívája során.

A németek attól függetlenül döntöttek így, hogy Törökország Németország legfontosabb vásárlója a fegyverpiacon. Bár 2016 óta már szigorítottak a fegyvereladásokon, a tavalyi év során Németország 243 millió euró (kb. 80 milliárd forint) értékben adott el hadieszközt Törökországnak. Ez az összeg a német fegyverexport harmada. 

Az északkelet-szíriai török katonai offenzíva miatt a szövetségi kormány úgy döntött, hogy nem engedélyezi azoknak a hadieszközöknek az exportját, amelyeket Törökország Szíriában vethet be"

- mondta el Heiko Maas, német külügyminiszter.

A francia védelmi- és külügyminisztérium is közleményben figyelmeztette Ankarát, hogy hadművelete az európai biztonságot fenyegeti. Bár az Európai Unió tagállamai csak a külügyminiszterek hétfői  találkozóján egyeznek meg egy egységes álláspontban, a holland kormány már pénteken bejelentette, hogy hasonló lépéseket tesz meg. Emellett szankciók is érhetik Törökországot, amennyiben az Unió tagállamainak miniszterei így határoznak.

A fegyverembargók hírére sem változott a török hozzáállás. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint a hadművelet tétje a túlélés, és az sem tántorítja el Törökországot, ha ezzel magára marad. A külügyminiszter szerint azzal, hogy megszüntetik a fegyverkereskedelmet, szövetségesei a terroristákat támogatják, Ankara ugyanis terrorszervezetként tartja nyilván a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát.

A török hadsereg és helyi szövetségese az SNA, Béke Forrása fedőnéven október 9-én hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen. Elvileg az offenzíva célja az, hogy a török határt fenyegető elméleti terrorveszélyt elhárítsa, illetve, hogy egy biztonsági övezetet létrehozva elősegítse a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. A kurd-török ellentétről szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatja.