Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A volt ukrán főügyész állítja, nem volt köze az amerikai nagykövet leváltásához

2019.10.13. 16:35

Jurij Lucenko volt ukrán főügyész vasárnap tagadta azokat az amerikai sajtóértesüléseket, melyek szerint ő beszélte rá Donald Trump amerikai elnök ügyvédjének, Rudy Giulianinak két floridai üzlettársát, hogy tegyenek lépéseket Marie Yovanovitch, az Egyesült Államok volt kijevi nagykövetének leváltása érdekében – írja az MTI.

Lucenko az Ukrajinszka Pravda hírportálnak beszélt az ügyről, és

  • egyrészt kijelentette, hogy nem igaz, hogy az ő kérésére próbált megszabadulni a nagykövettől az ukrajnai születésű Lev Parnas és a fehérorosz származású Igor Fruman – ők ketten azok az üzlettársai Giulianinak, akiket az amerikai hatóságok választási törvénysértéssel vádolnak, és akiket csütörtökön vettek őrizetbe a dallasi repülőtéren;
  • másrészt elmondta, soha semmilyen egyezséget nem kötött Giulianival, és soha nem akarta semmire rávenni;
  • Giuliani üzlettársaival kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy Trump ügyvédje mutatta be neki őket, általános témákról beszélgettek, de semmilyen üzleti ügye nem volt velük.

Yovanovitchot májusban, hivatali ideje lejárta előtt hívta vissza Washington a nagyköveti posztról. A volt nagykövet pénteki kongresszusi meghallgatásán azt állította, hogy váratlanul menesztették azzal az indokkal, hogy Trump elvesztette az iránta érzett bizalmát. Szerinte rágalmak alapján váltották le, Giuliani említett két üzlettársáról pedig azt mondta,

valószínűleg azt hitték, hogy személyes pénzügyi törekvéseik zsákutcába juthatnak az Ukrajnában folytatott korrupcióellenes politikánk eredményeként.

Amerikai sajtóértesülések szerint a két üzletember, Parnas és Fruman állítólag a nagykövet eltávolításához segítséget kért egy kongresszusi képviselőtől, és azt állították, hogy ukrajnai kormányzati tisztségviselők akarják Yovanovitch leváltását. Giuliani ellen éppen most indítottak eljárást manhattani szövetségi ügyészek, hogy kiderítsék, megsértette-e az amerikai lobbitevékenységre vonatkozó törvényeket ukrajnai tevékenységével.