Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Kilenc gramm fűért hét és fél év börtön járt Moszkvában

2019.10.13. 08:30

Hét és fél év börtönt kapott Moszkvában drogcsempészésért egy Indiából Izraelbe tartó, 26 éves amerikai-izraeli nő, miután 9,5 gramm kannabiszt találtak a csomagjában - jelentette az izraeli médiára hivatkozva az MTI.

issachar.png
Fotó: Facebook

Naama Iszakárt április 9-én tartóztatták le a moszkvai repülőtéren, miután megtalálták a füvet az Indiában feladott, Izraelbe szánt poggyászában. Ez a nagyságrend Izraelben nem számít kereskedelminek, a személyes használat mennyiségén belül van. A bíróságon a nő azt vallotta, hogy saját használatra vette kannabiszt.

A rá kiszabott hét és fél év börtön aránytalanul nagy a közelmúlt hasonló vétségeihez képest, amikor például egy 19 gramm kannabisszal néhány hete elkapott amerikai lányt egy hónap fogva tartás, és 230 dollár büntetés megfizetése után szabadon engedtek az orosz hatóságok.

Az izraeli média szerint azért kapta ezt a különösen szigorú büntetést, mert a zsidó állam megtagadta kicserélését Alekszej Burkov orosz hekkerre, akit 2015-ben az Egyesült Államok kérésére letartóztattak a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőtéren. Washington azért követelte Burkov letartóztatását, majd kiadatását, mert többek közt a 2015-ös amerikai elnökválasztási kampányban történt orosz számítógépes beavatkozás egyik elkövetőjének tekinti.

Az oroszok viszont azt szeretnék, ha Izrael Moszkvának adná át az orosz hekkert, és az FBI nyomozói így nem tudnák kihallgatni. Ügye Izraelben már a legfelsőbb bíróságig jutott, amely jóváhagyta kiadatását Washingtonnak.

Iszakár ügye a tévé híradása szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi négyszemközti találkozóján is felmerült, de az izraeli kormányfő a helyi jogrendre hivatkozva elutasította kicserélését az orosz hekkerre.