A lengyel kormánypárt nyerte a választást

2019-10-13T191237Z 204477321 RC1E9961E530 RTRMADP 3 POLAND-ELECT
2019.10.13. 21:34 Módosítva: 2019.10.13. 23:58

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) nyerte a vasárnapi lengyel parlamenti választást: az Ipsos exit pollja szerint Jaroslaw Kaczyński pártja 43,6 százalékot szerez.

Mögötte a 2015-ig kormányzó jobbközép Polgári Platform (PO), a balliberális Modern (Nowoczesna) és a Zöldekből álló Polgári Koalíció (KO) végez 27,4 százalékkal a második helyen. A posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD), valamint kisebb balliberális tömörülésekből, köztük a Tavasz (Wiosna) nevű balliberális pártból álló baloldali együttműködés 11,9 százalékkal a harmadik helyen áll.

A Lengyel Parasztpárt (PSL) és a vele közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetség 9,6 százalékot kaphat. Ötödikként pedig 6,4 százalékkal bejuthat a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is.

A populista PiS-nek 239 mandátummal meglenne a többsége a 460 fős alsóházban, amennyiben a végleges eredmények megerősítik az exit poll előrejelzéseit.

2015-ben 235 képviselői helyet szereztek, most erősödhetnek is. A választási részvétel jóval magasabb volt, mint a 2015-ös választásokon (51 százalék), a Gazeta.pl szerint 61,1 százalék ment el szavazni.

Mateusz Morawiecki kormányfő megköszönte a választási részvételt azoknak is, akik nem a PiS-re szavaztak. A választási eredmény arra kötelezi a kormánypártot, hogy a következő években kulcsfontosságú lépéseket tegyenek a jóléti állam megteremtése felé, jelentette ki.

A KO-t vezető Polgári Platform elnöke, Grzegorz Schetyna kilátásba helyezte, hogy pártja a parlamentben az ellenzéki tömörülések együttműködésére fog törekedni. Bizakodásának adott hangot, hogy az ellenzék győzni fog a jövő évi elnökválasztáson.

A választás hivatalos eredményeit feltehetőleg kedden teszik közzé, hétfőn pedig ismertethetik az ötszázalékos választási küszöböt átlépő tömörülések listáját, írja az MTI.

Arról bővebben itt írtunk, hogy a PiS egész ciklusban elég magabiztosan tartotta a vezető helyét, és bár az ellenzéki pártok összefogásokkal mentek neki az idei kampánynak, a legtöbb mérés szerint az utóbbi hetekben csak tovább nőtt a populista kormánypárt fölénye. A kormánypropagandát sugárzó lengyel köztévében mindent ural a melegtéma és a kultúrharc, de Kaczyńskiék inkább a gazdaságnak és a családtámogatási programjuknak köszönhetik majd a várható abszolút többséget.

Borító és címlapkép: REUTERS/Kacper Pempel  • Hírek
  • Támogatások