Stefánia
0 °C
3 °C

A szíriai kormányerők segítenének a kurdoknak a törökök ellen

2019.10.13. 15:23 Módosítva: 2019.10.13. 20:46

A török támadásnak Észak-Szíria ellen azonnal le kell állnia, jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök telefonon Recep Tayyip Erdoğan török államfőnek és Donald Trump amerikai elnöknek. „Közös akaratunk, hogy az offenzívának legyen vége" – mondta Macron Angela Merkel német kancellárral az oldalán Párizsban.

„A támadás humanitárius válságot szabadíthat el, és segítheti újjáéledni a térségben az Iszlám Állam" terrorszervezetet, fogalmazott Macron, aki vasárnap estére rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyen a török hadművelet a téma. Hozzátette, hogy Németországgal új kezdeményezések kidolgozásán munkálkodnak az offenzíva befejezése érdekében.

Korábban Törökország szíriai katonai műveletének azonnali leállítását sürgette Angela Merkel német kancellár vasárnap az Erdoğannal telefonon folytatott megbeszélésén, jelentette a német szövetségi kormány helyettes szóvivőjére hivatkozva az MTI. Ulrike Demmer közleménye szerint a megbeszélést a török államfő kérésére folytatták.

Merkel kifejtette, Törökország szíriai művelete „a jogos török biztonsági érdekektől függetlenül" azzal fenyeget, hogy a helyi lakosság jelentős része menekülésre kényszerül, destabilizálódik a régió és ismét megerősödik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet.

Ugyancsak vasárnap Manfed Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője egy beszédében hangsúlyozta, hogy Törökország hadseregének bevonulása Szíriába ellentétes a nemzetközi joggal, az Európai Unió reakciója pedig egyelőre elégtelen. Mint mondta, az EU-nak világossá kell tennie Erdoğan számára, hogy "gazdasági következményeket von maga után, ha továbbra is ezen az agresszív úton jár".

Az EU-s vezetők előtt álló dilemmákat ebben a cikkünkben szedtük össze:

A törökök fontos utat foglalhattak el

Vasárnap is folytatódtak a harcok, a török védelmi minisztérium állítása szerint a katonáik és a velük szövetséges arab milíciák elfoglaltak egy kulcsfontosságú autópályát 30-35 km-re a határtól. Ezt egyelőre más források nem erősítették meg, de ezzel elvághatják a kurd területek keleti és nyugati fele között az összeköttetést, valamint Kobani felé is blokkolnák az utat.

A CNN-nek nyilatkozó egyik helyi forrás szerint az út mentén török páncélosok sorakoznak. A törökökhöz köthető különböző milíciák ellenőrzőpontokat állítanak fel az út mentén. A milíciák közül többen állítólag civileket is megtámadtak.

Harcok folynak a határmenti Tal-Abjad városnál is.

Több száz ISIS-családtag menekülhetett el

Kurd erők közben bejelentették, hogy a török offenzíva miatt 785 olyan fogvatartott menekült el, akik külföldi ISIS-harcosok családtagjai lehettek. A CNN szerint egyelőre nem erősítették meg ezeket az információkat.

Az egyik táborban közel 12 ezer olyan ember volt, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat, és köztük volt közel ezer olyan nő és gyerek is, akik a dzsihadistákhoz köthetőek.

Erdoğan viszont a török állami hírügynökségnek, az Anadolunak dezinformációnak nevezte, hogy IS-hez köthető rabok szöktek volna el. Szerinte ezekről csak azért beszéltek a kurdok, hogy ezzel provokálják az Egyesült Államokat és a nyugati országokat.

Trump kemény szankciók lehetőségéről írt

Donald Trump a Twitterre közben azt írta ki, hogy a kongresszus republikánus és demokrata tagjaival együtt ezon dolgozik, hogy kemény szankciókat vessenek ki Törökországra.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter azt mondta a CBS-nek, hogy

az Egyesült Államok ezer amerikai katona kivonására készül,

miután úgy látják, hogy Törökország kiszélesíti az eredetileg tervezett hadműveletet.

A szíriai kormányerők is északra indultak?

Közben a szíriai állami média arról számolt be, hogy Bassár el-Aszad hadserege északra küldött csapatokat, hogy „szembeszálljanak a török agresszióval" szíriai területen. A Reuters arról is írt egy kurd politikusra hivatkozva, hogy a szír kormányerők és a kurdok egy orosz légibázison tárgyaltak egymással.

A kurdok bejelentették, hogy a szíriai hadsereg felsorakozik majd a török határ mentén, és állításuk szerint segít majd szembeszállni a török offenzívával.

Minden, amit tudni akar a török-kurd helyzetről, megtalálja ebben a cikkünkben: