Emma
6 °C
11 °C

Helyreállt a rend reggelre a barcelonai reptéren, de a tüntetések folytatódnak a városban

2019.10.14. 17:54 Módosítva: 2019.10.14. 18:49

Tüntetők akadályozták a barcelonai El Prat repülőtér elérését hétfő este, hogy így tiltakozzanak a spanyol legfelsőbb bíróság hétfői, katalán függetlenségi vezetőkkel szemben hozott ítélete ellen – írja az MTI. Az ítélet szerint zendülés miatt kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt a spanyol legfelsőbb bíróság 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre hétfőn.

Délután több száz tiltakozó gyűlt össze a T1-es terminálnál, miután egy Demokrácia Cunami nevű civil mozgalom erre buzdított az interneten. A tömeg később többezresre duzzadt, és rohamrendőrök is összecsaptak a tüntetőkkel, a BBC beszámolója szerint 108 járatot töröltek, és több pedig jelentős késéssel indult, illetve a tüntetés kezdeténél kialakult helyzet miatt többen lekésték a gépüket. Az első beszámolók szerint 53 sebesült tüntetőt kellett ellátni, ami végül 115-re emelkedett. A reptéren 45 járat törlését jelentették be a keddi napra.

A tüntetők tűzoltópalackokkal, és korlátokkal dobálták a rendőröket, akik gumilövedékkel és könnygázzal próbálták a tüntetőket oszlatni. A Twitteren terjed egy videó egy túlkapásról, amin egy sétáló tüntetőt oldalról meglőnek gumilövedékkel.

 

A hatóságok megerősítették az épület védelmét, és csak az érvényes jeggyel rendelkezőket engedték tovább, miután ellenőrizték irataikat. A rendőrség döntésére a repülőtéri vasúti és metróforgalom több mint egy órán át szünetelt azért, hogy több tüntető ne közelíthesse meg a terminált. Végül a tüntetők hátrálásra kényszerítették a rendőröket, és elfoglalták a repteret.

Az El Periódico című katalán napilap szerint mind az utasok, mind a repülőgépek személyzete nehezen tud bejutni a repülőtérre, ezért már egy valenciai járatot törölni kellett, és többen lekésték a gépüket.

A különböző megmozdulások Katalónia-szerte mintegy tucatnyi autóúton akadályozzák a közlekedést.

Barcelona belvárosában a helyi rendőrség tájékoztatása szerint 25 ezer diák vonult fel hétfőn. Gironában mintegy hatezren demonstráltak az ítélet ellen. Megmozdulások voltak Lleidában, Tarragonában és kisebb katalán városokban is.

Több függetlenségpárti civil és szakmai szervezet nagyszabású tüntetést hirdetett október 26-ára, de a tüntetések kedden is folytatódnak, és több teret, és utat vontak blokád alá a tüntetők.