Emma
-2 °C
6 °C

Újabb összecsapások Katalóniában

2019.10.15. 21:33

Folytatódtak a tüntetések és az összetűzések a rendőrséggel kedd este is Katalóniában, írja az MTI. Barcelonában a spanyol központi kormány képviselete előtt a függetlenségi vezetőket börtönnel sújtó ítélet ellen tiltakozók egy csoportja üdítős dobozokkal, petárdákkal, kövekkel dobálta az épületet őrző rohamrendőröket, és megpróbálták áttörni a védelmi kordont, de a hatóságok visszaszorították őket.

A tömeg eredetileg az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezetek felhívására békés, gyertyás felvonulásra gyűlt össze. Később ugyanide hívta támogatóit a Katalán Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális csoport is.

Tüntetés zajlik Gironában is, szintén a kormányképviselet előtt, ahol sajtóbecslések szerint mintegy kilencezren vannak. Nap közben is folyamatosak voltak a különböző utcai megmozdulások, tiltakozók kisebb-nagyobb csoportjai több közút forgalmát korlátozták időszakosan Katalóniában, valamint vasúti sínekre vonulva tüntettek, így akadályozva a közlekedést.

Több függetlenségpárti civil és szakmai szervezet nagyszabású tüntetést hirdetett október 26-ára, arra nagy erőkkel készülnek, de a kisebb öszsecsapások egyelőre úgy néz ki, nem csillapodnak addig sem.