Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Száz koszovói kommandós akciózott az ország szerbek lakta részében

2019.10.16. 09:43

Szerda hajnalban behatolt a koszovói különleges rendőri alakulat nagyjából száz kommandósa az ország északi, többségében szerbek lakta részébe, ahol elfogtak egy szerb rendőrt – írja az MTI a szerbiai és a koszovói közszolgálati televízióra hivatkozva. 

A koszovói különleges egység két rendőrt keresett a főként szerbek lakta észak-koszovói Mitrovicában. A két gyanúsított rendőr Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikus meggyilkolásával hozható összefüggésbe. Az egyik gyanúsítottat elfogták, a másik még szökésben van. Elkaptak még egy szerb férfit, akinél fegyvert találtak.

Oliver Ivanovicot 2018. január 16-án Kosovska Mitrovicában máig ismeretlen tettesek lőtték le. Kórházba szállítása után meghalt. Szerbia a gyilkosságot terrorcselekménynek tekinti, a hatóságok pénzjutalmat ígértek a nyomravezetőknek.

Koszovó még 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, előtte Szerbia déli tartománya volt. A függetlenséget azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, igyekszik fennhatóságát minden áron megtartani az ország északi felében, ahol a koszovói szerb kisebbség többsége él. 

Szerbia és Koszovó 2013-ban kötött egy megállapodást brüsszeli közvetítéssel, ami tiltja, hogy a szóban forgó különleges rendőri egység beléphessen Észak-Koszovóba a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, amint azt is, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba. A szerb köztévé beszámolója szerint a rendőri alakulat már elhagyta a szerbek lakta területet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport